Foto: Overlæge Morten Blinkenberg
En behandling, der bruger patientens egne stamceller, kan være et både sikkert og effektivt behandlingstilbud. Det viser en ny dansk undersøgelse, hvor forskere fra Rigshospitalet har gennemgået data fra 32 sklerosepatienter med attakvis multipel sklerose, der modtog stamcellebehandlingen mellem 2011 og 2021. Forskerne fandt, at 69 procent af patienterne ikke oplevede forværring af deres sygdom i de første to år efter behandlingen. Kun meget få patienter oplevede alvorlige bivirkninger.
- Stamcellebehandling er blevet brugt, hvor andre former for behandling af multipel sklerose ikke har haft tilstrækkelig effekt, samt i sjældne tilfælde ved nydiagnosticeret og meget aggressiv attakvis multipel sklerose. Vi har nu dokumenteret, at behandlingen har god effekt for netop den her gruppe af patienter, og at det kan være et relevant behandlingstilbud for en større gruppe af danske sklerose-patienter, siger Morten Blinkenberg, overlæge i Dansk Multipel Sklerose Center på Rigshospitalet, som er en af forskerne bag undersøgelsen.
Behandling med egne stamceller
Stamcellebehandlingen foregår på den måde, at patienten først får medicin, som øger antallet af stamceller i blodet. Stamcellerne indsamles fra patienten ved hjælp af en teknik, som frasorterer stamceller fra patientens blod. Dernæst modtager patienten en høj dosis kemoterapi for at fjerne de syge celler fra immunsystemet, som ellers ville angribe patientens eget centralnervesystem. Til sidst får patienten sine egne stamceller tilbage. Stamcellerne hjælper så med at genopbygge patientens immunsystem, så risikoen for fremtidige skader i nervesystemet reduceres.
- Det er gode nyheder for dem, der har netop den her alvorlige form for sklerose. Høj dosis kemoterapi er imidlertid en hård behandling at komme igennem. Det er blandt andet derfor, behandlingen er et tilbud dem, hvor anden behandling ikke vurderes at have tilstrækkelig effekt. Samtidig viser vores studie, hvor vigtigt det er at fortsætte forskningen for at finde ud af, hvem der vil få mest gavn af den her type behandling, siger Morten Blinkenberg.
Resultaterne er netop blevet offentliggjort i det internationale videnskabelige tidsskrift Multiple Sclerosis and Related Disorders.
Du kan læse mere om studiet her
Fakta om multipel sklerose
Multipel sklerose er en sygdom, hvor immunsystemet ved en fejl begynder at angribe hjernen og rygmarven. Det giver patienterne en række symptomer i sygdomsangreb, som kaldes attakker og kan vare i måneder eller give permanente skader. Desuden kan patienterne over tid opleve mere vedvarende udvikling i sygdommen med forværring i symptomerne. Det kaldes progression og kan betyde, at patienterne mister deres mobilitet og uafhængighed over tid.