​​​​​​​

Ultralyd sparer patienter for unødige stik

Med to nye ultralydsapparater er det blevet lettere for bioanalytikerne at tage blodprøver på særligt børn og komplicerede patienter.
​​
Nye ultralydsapparater gør det lettere for Christian Carlé Christensen og  Andreas Brix Bjaaland at tage blodprøver. ​


Apparaterne minder mest om en IPad med ekstraudstyr, og er oprindeligt udviklet til brug i felten af den amerikanske hær. Men der er tale om to nyindkøbte ultralydsapparater til blodprøvetagning, som bioanalytikerne Andreas Brix Bjaaland og Christian Carlé Christensen underviser kollegerne i Afdeling for Klinisk Biokemi i at bruge. De er både handy, holdbare og nemme at betjene, når der skal findes blodårer, der er egnede til at stikke i.

- Med apparatet får vi et billede, der viser både anatomien, strukturen, størrelsen og fyldigheden af blodårerne. Så undgår vi for eksempel at stikke i en vene, der ender blindt, eller at vi skal stikke unødigt mange gange uden resultat, forklarer Christian Carlé Christensen.

Børn kan være svære

Apparatet kan være en god hjælp, hvis det er svært at finde passende blodårer på normal vis, som man gør ved at mærke på armen.

- Små børn med masser af fedt på armene, kan godt være svære at mærke på. Og børn er jo generelt ikke helt så samarbejdsvillige som voksne, i en situation, hvor de skal stikkes. Så der er vi ekstra opmærksomme på at bruge ultralyd, hvis vi ikke kan finde en god vene først ved at mærke efter, siger Andreas Brix Bjaaland.
Det kan også være svært at finde gode blodårer på for eksempel  kræftpatienter, der har fået kemoterapi, eller patienter med dårligt blodomløb som nyrepatienter eller tidligere misbrugere.

- Det kan også være at patienten bare er dehydreret. Der kan være mange grunde til, at det kan være vanskeligt at finde blodårer, siger Christian Carlé Christensen.

God investering for alle

Planen er, at alle, der tager blodprøver skal sidemandsoplæres, så de i fremtiden kan betjene apparaterne.

- Ultralydsapparatet er en virkelig god investering for alle parter. For os, der arbejder med blodprøvetagning, udvikler og højner det vores faglige niveau, og patienterne slipper for unødige stik og ventetid, fortæller Christian Carlé Christensen.

- Apparaterne er allerede en stor succes, da vi sender langt færre patienter til anæstesien for at få taget prøverne. Og det er godt, for vi vil jo gerne være de allerbedste til at tage blodprøver, siger Andreas Brix Bjaaland.
Nille Gry Klinge
 

Redaktør