​​​​​​​​​​​​​

3D-printede hjerter hjælper læger inden komplicerede operationer

Før han opererer en patient med en kompliceret hjertefejl, får kirurg Morten Smerup af og til printet patientens hjerte i 3D. For når forberedelsen er god, bliver operationen mere sikker. 


Printeren bruger en væske, der hedder resiner, som hærder, når den udsættes for UV-lys. Der sættes et lille lag ad gangen.

- Forestil dig, at du skal finde en person, der bor i Virum. Hvis du starter fra en ende af og ringer på alle døre, vil det tage lang tid og blive en uoverskuelig og måske risikabel proces. Sådan er det også, når jeg skal operere et hjerte med en kompliceret hjertefejl. Jo mere jeg kan forberede mig, jo bedre, og hvis jeg har en nøjagtig model af hjertet i hånden, svarer det til at slå personen i Virum op på Krak og køre direkte til adressen.

Sådan forklarer børne- og voksenhjertekirurg Morten Smerup fra Afdeling for Hjerte- og Lungekirurgi, hvorfor han benytter sig af muligheden for at få printet nøjagtige kopier af hjerter i 3D.

En teknologi, der er kendt inden for andre fagområder som kæbekirurgi og det seneste par år også er nået til Hjertecentret, fortæller Jesper Linde, der er leder af imaging-sektionen i Afdeling for Hjertesygdomme.  

Ændrer operationen efter 3D-print

- Når kirurgen sidder med en nøjagtig kopi af en patients hjerte i hånden, kan det være en stor hjælp til at forberede sig. På den måde kan vi bedre hjælpe patienterne, især hvis de fejler noget sjældent eller har et hjerte, der ikke ligner andre. Jeg har flere gange siddet med kirurger, der har ændret noget i den operation, de er ved at planlægge, fordi de pludselig kan fornemme og se hjertet på en anden måde, siger Jesper Linde.

Det kan Morten Smerup nikke genkendende til.

- Det er en kæmpe fordel at sidde med hjertet i hænderne. Helt instinktivt går hjernen i gang med at planlægge operationen. Hvad hvis jeg går den vej ind? Eller skærer hul her… Nogle af de hjerter, jeg opererer, har så svære fejl, at blodårerne løber forkert, kamrene mangler en skillevæg, eller der er hul et forkert sted. Og de kan være meget små, hvis det er babyer og børn, siger han og uddyber:

- Sådan en operation har mange mindre skridt, og en fejl i bare et af dem kan være fatal og betyde forskellen på liv og død for patienten. Med 3D-hjertet kan jeg lægge en plan for, hvor jeg skal skære og sy og på den måde fjerne de unødvendige og risikable skridt, man ellers kunne komme til at tage. Når vi åbner brystkassen, ser vi jo kun hjertet ovenfra. Så det er meget værdifuldt at vide, hvordan det ser ud hele vejen igennem.

Otte timer til et menneskehjerte

Hjerterne laves ud fra en tredimensionel CT-skanning, der bearbejdes i et softwareprogram på computeren og derefter printes ud i et lille lokale på 14. sal i Centralkomplekset. Printeren sætter et lille lag ad gangen, så det kan tage otte timer eller mere at printe en nøjagtig kopi af et menneskehjerte. Derfor er det kun en mulighed til de planlagte operationer.

Teknologien har Jesper Linde set brugt i hjertecentre i udlandet. For omkring to år siden fik Hjertecentret sin første 3D-printer, og det er ikke kun kirurgerne, der har gavn af metoden til de åbne operationer.

- Flere bruger også 3D-print inden de indgreb i hjertet, der laves via lysken. Det kan være til at bestemme størrelsen på en klap eller prop, som sættes ind med et kateter, der føres op til hjertet. Her kan lægen sidde med hjertet i hånden og prøve, hvilken størrelse og form der passer bedst. Det giver en ekstra dimension. En anden fordel er, at man kan bruge 3D-printet til at vise den voksne patient eller forældrene til det lille barn, hvad operationen eller indgrebet går ud på. Der er ingen tvivl om fordelene ved 3D-print, og derfor kan vi også se, at det breder sig til flere og flere områder, siger Jesper Linde.
 

Printede kranspulsårer kommer med til bypassoperationer


Jesper Linde printer til brug i et nyt studie nøjagtige modeller af patienters kranspulsårer, som er de blodårer, der løber uden på hjertet og forsyner det med ilt. Forskningsprojektet skal teste, om 3D-print kan hjælpe til bedre resultater, fordi kirurgen kan se, hvor det er bedst at sætte blodåren fast under en bypassoperation. De områder, der er mest velegnede, markeres på figuren. Kirurgen kan så lægge den sterile figur på hjertet under operationen for at finde det udvalgte sted.​


 

Redaktør