​​​​​​

7700 har meldt sig som stamcelledonor på få dage

Siden torsdag i sidste uge er der kommet flere nye stamcelledonortilmeldinger end der kom i hele 2022

 

Da overlæge Helle Bruunsgaard mødte på arbejde i Vævstypelaboratoriet i fredags, tjekkede hun og teamet som sædvanligt, om der var kommet nye tilmeldinger til stamcelleregistret. Normalt melder omkring 20 sig til dagligt, men i fredags lå der 1500 nye tilmeldinger – alene fra Østdanmark. 

- Det var ret overvældende. Allerede i løbet af torsdagen havde vi set, at der var flere end normalt, og vi fandt jo så hurtigt ud af, at det var et Facebook-opslag, der havde sat gang i noget, siger hun.

Torsdag delte en patient et opslag på Facebook med en opfordring om at melde sig som stamcelledonor. Patienten fortalte, at han er i behandling for akut leukæmi, og at der efter global søgning blandt mere end 40 millioner donorer er fundet en donor i udlandet, der passer, så han kan få en stamcelletransplantation.

Siden da er det gået stærkt. Nu har mere end 7700 danskere tilmeldt sig som stamcelledonor via Sundhed.dk. 

- Hvis de bor øst for Storebælt, er det os, der tager os af at få dem i registret. Hvis de bor vest for, er det vores kolleger på Aarhus Universitetshospital i Skejby. Man får tilsendt tre vatpinde, man skal skrabe i munden og returnere til os. Så kan vi teste blodtype og vævstype, så de kan indgå i søgningen, når kommende patienter har brug for en donor, siger Helle Bruunsgaard.

Titusindvis af vævstyper gør det svært at finde præcist match blandt donorer

Der findes titusindvis af vævstyper, og for at en donor matcher en patient, skal immunsystemet passe næsten helt perfekt. Derfor er der brug for mange tilmeldte stamcelledonorer – optimalt helt op til 10% af befolkningen, hvis man skal kunne finde lokale stamcelledonorer til bl.a. leukæmipatienter, der har brug for en stamcelledonation.

- Kun omkring 0,1 procent af stamcelledonorerne kommer til at donere. Så svært er det at finde et godt match, så der er brug for mange mulige donorer at søge blandt. Og man kan altid sige nej, også selv om man skulle være en af dem, der pludselig passer til en patient, siger Helle Bruunsgaard.

I langt de fleste tilfælde skal donoren have indsprøjtninger med immunstimulerende medicin i fem dage. Derefter kommer processen med at høste stamcellerne, som tager omkring 4-6 timer. Her  føres blod fra en kanyle i den ene arm ind i en maskine, der skummer stamcellerne fra og sender blodet tilbage i donor via den anden arm. 

Læs mere om stamcelledonation:








Redaktør