​​

Godt nyt i kræfttal: Færre får livmoderhalskræft

​Færre danske kvinder får stillet diagnosen livmoderhalskræft. Det viser nye tal over udviklingen af kræft i Danmark. Forskning peger på, at faldet især skyldes HPV-vaccinen.

​Det er effekten af HPV-vaccinen, som nu begynder at sætte sit aftryk i kræftstatistikken. Det siger professor på Rigshospitalet og forskningsleder hos Kræftens Bekæmpelse, Susanne Krüger Kjær, som er en af Danmarks førende eksperter i HPV – humant papillomavirus. 

Mere specifikt kan effekten af vaccinen ses i en ny opgørelse fra Sundhedsdatastyrelsen, over hvor mange kvinder, der årligt får stillet diagnosen livmoderhalskræft. 

Således fik 367 kvinder livmoderhalskræft i 2012, mens antallet var 274 i 2021. Kræftstatistikken forklarer ikke, hvorfor færre kvinder får livmoderhalskræft. Men det er der anden forskning, der kan. Og ifølge den skal årsagen altså især findes i vaccinen mod HPV-virus. Stort set alle tilfælde af livmoderhalskræft kræver nemlig en kronisk infektion med HPV, og derfor har vaccine mod HPV været en del af børnevaccinationsprogrammet siden 2009.

Det er effekten af HPV-vaccinen, som nu begynder at ses i kræfttallene over livmoderhalskræft. Det mener professor og forskningsleder Susanne Krüger Kjær der er ekspert i HPV og har forsket i effekten af vaccinen.

​Susanne Krüger Kjær har stået i spidsen for flere undersøgelser, der viser, at HPV-vaccination blandt andet beskytter mod både forstadier til livmoderhalskræft samt mod selve kræftsygdommen.

Hun har for nylig offentliggjort en undersøgelse af, hvordan udviklingen i antallet af forstadier og livmoderhalskræft har været gennem de seneste 20 år. 

- Resultaterne viser et tydeligt fald både i antallet af kvinder, der får svære forstadier til livmoderhalskræft samt hvor mange, der får livmoderhalskræft. Og den viser, at faldet er sket i perioden, efter at HPV-vaccinen er indført. Det er den udvikling, som også kan ses i de nye kræfttal, og dette understøttes af vores nylig undersøgelse, der i en direkte sammenligning viser, at HPV-vaccinerede danske kvinder har en signifikant lavere forekomst af livmoderhalskræft og svære forstadier end ikke-vaccinerede, siger Susanne Krüger Kjær.

Færre deltager i screening

De flere års positive resultater i relation til forebyggelse af livmoderhalskræft fik i 2018 Verdenssundhedsorganisationen WHO til at lancere et initiativ til helt at udrydde livmoderhalskræft i dette århundrede. Målet skal nås gennem fokuserede indsatser med vaccination, screening og behandling. 

Og mens der altså er gode effekter af vaccinen mod HPV, ser det anderledes ud for deltagelsen i screening for livmoderhalskræft. En ny opgørelse viser, at kun cirka halvdelen – 52 pct. – af danske kvinder i 20’erne deltager i screening for livmoderhalskræft.​

​Screening er den anden vigtige indsats for at forebygge livmoderhalskræft, fordi man ved screening kan finde forstadier, inden de udvikler sig til kræft. Således får flere tusind kvinder hvert år fjernet forstadier ved de såkaldte keglesnit. 

Og det får Susanne Krüger Kjær til at følge op på den gode udvikling i kræfttallene med en opfordring: 

- Det er rigtig positivt, at færre kvinder får livmoderhalskræft. Men sygdommen rammer stadig over 270 kvinder om året. Mange af dem kan undgås gennem vaccine og ved at sige ja tak til screening, siger Susanne Krüger Kjær.

​Resultaterne om de seneste 20 års udvikling i livmoderhalskræft og forstadier og effekten af HPV vaccination er offentliggjort og kan findes via links nedenfor::



Redaktør