​​

Demensvenlig have og indendørs demonstrationsmiljø indviet

​H.K.H. Prinsesse Benedikte indviede mandag to nye projekter, der samler viden og inspirerer til, hvordan flere kan bevare hverdagslivet på trods af demenssygdom.
Vent...


Foto: Nationalt Videnscenter for Demens/Tomas Bertelsen.


H.K.H. Prinsesse Benedikte klippede i dag snoren og indviede to nye projekter, der skal være med til at gøre en forskel i hverdagen for mennesker med demens. Det er det Nationale Videncenter for Demens på Rigshospitalet, der står bag en nyanlagt demensvenlig have og et indendørs demonstrationsmiljø kaldet Hverdagslivet med Demens med masser af konkrete ideer til demensvenlig indretning både ude og inde – små greb, der kan være med til, at flere kan fortsætte et trygt og meningsfuldt hverdagsliv trods demenssygdom.

- At bevare håb og optimisme er væsentlige faktorer for mennesker, der rammes af en demenssygdom. Jo længere, man kan fastholde glæden ved livet – jo bedre, sagde H.K.H. Prinsesse Benedikte i sin tale, da hun indviede de nye faciliteter. 

- Det er glædeligt, men også vigtigt, at mennesker med demens, de pårørende og fagpersoner kan søge inspiration i disse dejlige omgivelser, sagde prinsessen. 

Prinsessen var meget interesseret i de forskellige rum og aktiviteter i den demensvenlige have, som er opdelt i zoner med musik, spil og aktiviteter, der styrker motorikken, mens andre er indrettet til fordybelse og ro. Generelt er der fokus på stimulering af sanserne gennem dufte, farver, lyde m.v. 

Inspiration til fagpersoner

Både haven og demonstrationsmiljøet er primært skabt som inspiration til fagpersoner, der arbejder med personer med demens og deres pårørende. De bygger på specialistviden om, hvordan demenssygdomme kan påvirke hjernen og er med til at forringe en række funktioner. For eksempel kan synssansen blive påvirket, så man får svært ved at skelne mellem farver. Det kan mange gange afhjælpes med brug af kontrastfarver – eksempelvis til at skelne mellem kogepladerne på komfuret. Et andet eksempel på demensvenlig indretning er en komfuralarm, der slukker komfuret, hvis man skulle glemme det. 

Nationalt Videncenter for Demens har også lavet et digitalt univers, så alle ideerne og den bagvedliggende viden kan tilgås af fagpersoner fra hele landet, ligesom personer med demens og deres pårørende vil kunne få glæde af de gode ideer ved at besøge hjemmesiden. 

Den demensvenlige have er anlagt med støtte fra Den A.P.Møllerske Støttefond, Dronning Magrethes og Prins Henriks Fond samt Kronprins Frederik og Kronprinsesse Marys Fond. Demonstrationsmiljøet Hverdagslivet med Demens er støttet af Trygfonden, og der lød en stor tak til fondene for støtten fra Gundhild Waldemar, leder for Nationalt Videnscenter for Demens.

- Det er to vigtige projekter, der i fremtiden kan være med til at styrke forskningen og best practice på området og være spydspids inden for omsætning af specialiseret viden til praktiske tiltag i det levede hverdagsliv, siger Gunhild Waldemar. ​

Link: hverdagslivetmeddemens.dk​Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor