​​

Gense Grand Round om embolisering

​​Torsdag d. 27. april fortalte fagfolk fra Afdeling for Røntgen og Skanning ​nyt om embolisering, som er en skånsom og effektiv behandlingsmetode til at blokere blodtilførslen til f.eks. en kræftknude eller et organ.​


Foto: Overlæge Susanne Frevert og overlæge og klinisk lektor Mikkel Taudorf var oplægsholdere på Grand Round om embolisering, som blev afholdt torsdag d. 27.04.2023. ​​​

Opdateret 27.04.2023

Det er nu muligt at se videooptagelser af den seneste Grand Round, der blev afholdt torsdag morgen d. 27-04-2023. ​Her fortalte læger fra fagfolk fra Afdeling for Røntgen og Skanning om de positive erfaringer med embolisering. Link til optagelser og programmer for alle Grand Rounds kan findes på rigshospitalet.dk/grandrounds​.


Denne artikel blev lagt på som foromtale inden arrangementet:

Mænd med forstørret prostata og hyppige nattebesøg på toilettet er en af de patientgrupper, der inden for de seneste år har fået stor gavn af behandling med embolisering. 

På næste Grand Round-arrangement torsdag d. 27. april kl. 08.00-08.50 fortæller interventionsradiologer fra Afdeling for Røntgen og Skanning på Rigshospitalet om den positive udvikling i embolisering. Dette er en minimalt invasiv behandlingsmetode, hvor en læge placerer et kateter superselektivt og derefter indfører små partikler eller anden form for materiale i en blodåre for at blokere blodtilførslen til en tumor eller et organ. Oplægsholderne på dagen er overlæge Susanne Frevert og overlæge og klinisk lektor Mikkel Taudorf. 

Sknsom behandling

Transarteriel embolisering blev første gang beskrevet af Dr. Rösch og kollegaer i 1972, hvor det lykkedes at behandle et blødende mavesår hos en ung kvinde med blodpropper dannet af patientens eget blod. I dag anvendes state-off-the-art røntgenteknologi og moderne emboliseringsmateriale til superselektivt at lukke for blodforsyningen. Metoden bruges til at behandle mange forskellige sygdomme.  

For mænd med vandladningsproblemer bruges embolisering til at aflukke pulsåren til prostata, hvorefter prostata skrumper og mindsker problemerne med hyppige toiletbesøg på en skånsom måde. For andre patienter med aktive blødninger i for eksempel nyrer eller maveregionen kan embolisering bruges til at blokere blodforsyningen til en blodåre, så man kan stoppe blødningen. Teknikken bliver også brugt i behandlingen af godartede eller ondartede tumorer og til patienter med medfødte kar-misdannelser. Fælles for alle anvendelsesområder er, at metoden kun kræver et lille snit i huden og sjældent kræver generel anæstesi, hvilket er med til at minimere antallet af bivirkninger for patienterne. 

Susanne Frevert vil på dagen gennemgå behandlingsteknikkens nyere udvikling og fortælle om de mange forskellige behandlingsmuligheder, som i dag findes med embolisering. Mikkel Taudorf vil præsentere en patientcase om vandledningsproblemer og forklare, hvordan prostataembolisering er brudt igennem som et attraktivt alternativ til konventionel kirurgi, når danske patienterne skal behandles for nedre urinvejssymptomer.​​



Redaktør