Et hold kursister træner operation og får målt deres stressniveau imens.
En udposning på hovedpulsåren skal helst behandles, inden den brister. På Rigshospitalets Afdeling for Karkirurgi er de specialister i den behandling, hvor man med katetre og instrumenter via lysken forer hovedpulsåren indvendigt med en protese for at forebygge, at den revner.
Operationen er teknisk svær at udføre og kan være udfordrende at lære, og derfor har afdelingen i samarbejde med CAMES (Copenhagen Academy for Medical Education and Simulation), der er specialister i at udvikle simulationstræning, oprettet den første certificerede videreuddannelse i teknikken. Og karkirurger fra hele Europa har stået på venteliste til det første kursus, hvor de bliver vurderet og certificeret ved hjælp af en simulator.
- Når det er muligt, skal man træne i en simulator og ikke på patienter. Vi ved fra forskningen, at det øger patientsikkerheden, reducerer fejl og gør operationerne hurtigere, når karkirurger har trænet på en simulator. Der opstår også færre situationer, hvor en erfaren kirurg må tage over, og træning i en simulator reducerer stress-niveauet, fortæller Jonas Eiberg, der er professor og overlæge på Afdeling for Karkirurgi og tilknyttet CAMES.
Fejl og hjerterytme overvåges elektronisk
Kurset har undervisere fra karkirurgiske hospitalsafdelinger i Aalborg, Aarhus, Oslo og på Rigshospitalet. Hver kursist gennemgår på tre dage 25 timers undervisning, som løbende overvåges for at måle deres præstationer, og om de lever op til de kriterier, der er, for at kunne bestå kurset.
Simulationskurser er omfangsrige og ressourcetunge at lave, og derfor er kurset foreløbigt det eneste certificerende kursus inden for karkirurgien i Europa, siger Rebecca Skov, som er læge og ph.d.-studerende på Afdelingen for Karkirurgi og CAMES.
- Det er ikke alle, der vil bestå. Når de er på kurset, bliver deres tekniske færdigheder, beslutningsevne, bevægelser og fejl vurderet. Samtidig overvåger vi deres hjerterytme for at se, hvordan deres stressniveau udvikler sig. Når der er evidens for, at det gør behandlingen af patienterne bedre, mener vi, at det er den eneste vej frem, siger Rebecca Skov.
De første 12 kursister har nøje været udvalgt gennem spørgeskemaer og onlineinterview, så deres erfaringsniveau passede til kursets indhold. Kurset er målrettet kommende karkirurger, som står for at skulle behandle patienter med EVAR (EndoVascular Aneurysm Repair) forklarer Tim Resch, der er professor og overlæge på Afdeling for Karkirurgi og har ansvar for de sværeste operationer på hovedpulsåren.
Afdeling for Karkirurgi på Rigshospitalet har sammen med CAMES i forvejen obligatoriske kurser, hvor kommende danske karkirurger og sygeplejersker træner på en simulator, inden de laver ballonudvidelser og indsætter stents på patienter med nedsat blodforsyning til benene.