​​

Farlig halloweentendens: Pas på de farvede kontaktlinser

​Farvede kontaktlinser er populære hos børn og voksne til halloween, men brug dem med forsigtighed advarer Rigshospitalets øjenlæger.

Vent...

Der har været ekstra travlt på Rigshospitalets afsnit for Akutte Øjensygdomme i denne weekend. Det er brugen af de populære farvede kontaktlinser, som har fået antallet af henvendelser til at stige markant.
 
Kombinationen af manglende erfaring med kontaktlinser og det faktum, at brugerne ikke får den information, som man normalt vil få hos en optiker ved køb på nettet, øger risikoen for at påføre sit øje skade. De farvede kontaktlinser kan nemlig give skader på øjet, blandt andet sår på hornhinden og hornhindebetændelse.
 
Og risikoen stiger markant, hvis man sover med dem på:
 
- Vi oplever, at vi får mange ind, som ikke plejer at gå med kontaktlinser. De ved ikke, hvordan man skal sætte dem ind i øjet, og en del glemmer at tage dem ud, inden de går i seng. Det er en skidt kombination, for de farvede kontaktlinser risikerer at give sår på hornhinden, hornhindebetændelse og stærke øjensmerter, hvis man ikke håndtere dem rigtigt, forklarer øjenlæge Anne Katrine Wiencke fra Rigshospitalets Afdeling for Øjensygdomme.
 

Tag dem ud inden du sover


Rigshospitalets øjenlæger opfordrer derfor kraftigt til at lade være med at bruge de farvede kontaktlinser. Hvis man alligevel gerne vil have dem på, anbefaler de blandt andet at få hjælp af en, som er vant til at benytte almindelige kontaktlinser, og vigtigst, at tage dem ud inden man går i seng:
 
- Vi kan godt forstå, man gerne vil se farlig ud til halloween, men man kan godt se farlig ud uden at benytte de farvede kontaktlinser. Hvis man alligevel gerne vil have dem på, er det vigtigste, at man husker at tage dem ud, inden man sover. Det mindsker risikoen for sår og betændelse i hornhinden, ligesom du undgår udtørrede øjne og smerter, forklarer øjenlæge Anne Katrine Wiencke.
 
Derudover forklarer Anne Katrine Wiencke, at en god tommelfingerregel, når man bruger linser, er, at det aldrig må gøre ondt:

- Hvis kontaktlinserne er ubehagelige, gør ondt eller svier skal du tage dem ud med det samme. Det må ikke gøre ondt, hverken når du lige har sat dem i øjet eller senere, siger øjenlægen.

 
 

Gode råd fra øjenlægerne 

 •  Hvis du alligevel vælger at anvende farvede kontaktlinser, anbefaler øjenlægen følgende:
 • Allier dig med én, der er vant til at bruge kontaktlinser
 • Tag linserne ud, inden du lægger dig til at sove.
 • Hvis det er svært at få linserne ud, kan man dryppe sine øjne med fysiologisk saltvand. Derefter kan linserne lettere fjernes. Du kan enten gøre det selv, eller få hjælp af den, du har allieret dig med.
 • Hvis de gør ondt, når du har sat dem i, skal du tage dem ud.
 
Hvad risikerer du:
 • Sår på hornhinden
 • Meget stærke smerter
 • Hornhindebetændelse
 • I værste fald, hul på øje på grund af smeltning af hornhinden efter hornhindebetændelse.
 
Hvad gør du, hvis du ikke kan få linserne ud:
 • Få en til at hjælpe dig, helst en erfaren linsebruger
 • Kontakt 1813 / Kør på skadestuen, hvis det ikke lykkes at få linserne ud med hjælp.
 


Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor