Biopejsen ser hyggelig ud og varmer dejligt på en kold efterårsdag. Men vær forsigtig, når du bruger den eller andre varmekilder som tændes med brandfarlige væsker, lyder opfordringen fra Rigshospitalets brandsårslæger. På Afdeling for Plastikkirurgi og Brandsårsbehandling har man nemlig oplevet en markant stigting af indlæggelser som følge af ulykker med bioethanol og biopejse i dette efterår.
- Vi ser relativt ofte ulykker med bioethanol, men aldrig så mange som dette efterår. Vi ser grillulykker som sommeren, mens vi om vinteren ser ulykker med kogende vand og levende lys. Men i dette efterår har vi modtaget væsentligt flere patienter end vi plejer, som er blevet forbrændt på grund af forkert brug af bioethanol, fortæller brandsårsansvarlig overlæge Rikke Holmgaard.
Om det er de stigende elpriser, et ønske om at spare på varmen eller noget helt tredje er ikke til at sige. Man skal være ekstra opmærksom, når man benytter bioethanol, fordi det antænder lettere end andre brandbare væsker, forklarer Rikke Holmgaard.
Bioethanol er mere brandfarlig end du tror
Bioethanol fordamper ved relativ lav temperatur og har ligesom sprit et lavt antændingspunkt, og antænder derfor hurtigere end andre brandbare væsker. Det gør påfyldning og optænding mere risikabelt:
- Det går rigtig stærkt og små mængder brandbarvæske kan give store flammer. Vi ser, at det især går galt, når man hælder bioethanol på pejsen, og man måske ikke tænker over, at pejsen er varm i forvejen eller man ikke kan se flammen, så eksploderer den, fortæller Rikke Holmgaard.
Ofte ses forbrændinger på hænder, overkrop og ansigt. Ansigt og hænder er sårbare områder og går der ild i tøjet bliver forbrændingen oftest voldsommere og dybere og så kan det ende med et langt behandlingsforløb med talrige operationer og hudtransplantationer. Derfor vil vi rigtig gerne opfordre til, at man er forsigtig, når man tænder op, forklarer Rikke Holmgaard.
Hold grill, spritlamper og varmelamper på terrassen!
Brandulykker sker hele året, men den konkrete stigning i pejseulykker og situationen omkring elpriser og inflation bekymrer, fordi det kan få folk til at tænke i kreative løsninger.
Rikke Holmgaard understreger derfor også, at selvom det lige nu er ulykker i forbindelse med bioethanol, skal man generelt være forsigtig, når tænder eller benytter levende varmekilder indendørs, og så skal man altid lade varmekilder beregnet til brug udenfor blive udendørs:
- Tag ikke ting ind, der er beregnet til udebrug, det øger risikoen for ulykker. Man kan komme rigtig galt afsted med at bruge varmekilder de forkerte steder og til andre formål end det, de er beregnet til. Så selvom det kan virke tillokkende at spare lidt på noget el, skal man være forsigtig og tænke sig godt om. Ingen elregning er et brandsår værd, understreger overlæge Rikke Holmgaard.
Stands ulykken - Pas på pejsen
- Vær sikker på at pejsen eller varmekilden er kold, når du tænder eller påfylder.
- Lad terrassevarmere, udendørs spritlamper, gasgrill etc. blive udenfor. Tag generelt ikke varmekilder indenfor, der er beregnet til udebrug. Det øger risikoen for ulykker.
- Brug kun varmekilderne til det, de er lavet til. Fx skal spritlampen eller gasgrillen ikke tændes som alternativ til radiatoren. Forkert brug øger risikoen for brandulykker.
- Brug bioethanol og andre brandbare væsker med omtanke.
Hvis skaden er sket:
- Ring 112 eller 118
- Skyl det forbrændte område med koldt vand – fx med en bruser. Hold resten af kroppen varm og tør
- Fortsæt med at skylle i op til 20-30 minutter eller indtil hjælpen når frem. Det kølige vand bremser skaden fra forbrændingen og virker smertelindrende.
Om stands Ulykken
Projekt “Stands Ulykken” udspringer fra TraumeCentret og har som overordnet formål at forhindre ulykker i befolkningen.
Hvert år modtager TraumeCentret på Rigshospitalet ca. 900 patienter efter tilskadekomst, og mange af disse ulykker kunne være forebygget.
Afdeling for Plastikkirurgi og BrandsårsbehandlingRigshospitalets Afdeling for Plastikkirurgi og Brandsårsbehandling modtager brandsårspatienter fra hele Danmark, og det er her, de allersværeste brandsår bliver behandlet. Samtidig er afdelingen Danmarks største plastikkirurgiske afdeling. Plastikkirurgi omfatter diagnostik, behandling og rehabilitering af patienter med sygdomme, skader og medfødte misdannelser, hvor korrektiv eller rekonstruktiv kirurgi er et led i behandlingen.
PressekontaktKatrine Norborg, Kommunikations- og Presserådgiver
Telefon: 24919535
Mail: Katrine.norborg@regionh.dk