​​​​

Faisal Amin kigger på migræne-ramte hjerner

Uddannelsesansvarlig overlæge og lektor Faisal Mohammad Amin fra Rigshospitalets Afdeling for Hjerne- og Nervesygdomme har modtaget 4,82 mio. kr. fra Lundbeckfonden til forskning i, hvad der sker i hjernen op til og under et migræneanfald.

Uddannelsesansvarlig overlæge og lektor Faisal Mohammad Amin​.

Man ved ikke, hvad der sker i hjernen op til et migræneanfald. Det håber Faisal Mohammad Amin, uddannelsesansvarlig overlæge og lektor på Afdeling for Hjerne- og Nervesygdomme på Rigshospitalet, at kunne ændre på. Med Lundbeckfondens Ascending Investigators 2022 får han 4,82 mio. kr. til at undersøge, hvordan en hjerne ser ud lige før, under og efter et migræneanfald.

- Jeg har i flere år spekuleret over, hvad der sker i hjernen op til et migræneanfald og hvordan man kan undersøge det. For hvordan fanger man folk op til et migræneanfald? Det gør man ved at starte med at kigge på en gruppe, som får migræne på faste datoer. En stor del af patienter med migræne lider af menstruationsrelaterede anfald. Der er typisk tale om anfald fra en dag før første blødningsdag, fortæller Faisal Mohammad Amin.

Helt konkret bliver forsøgsdeltagerne inviteret til en MR-skanning af hjernen fem dage i træk, fra to dage før første forventede blødningsdag til to dage efter. På den måde er håbet at kunne følge et migræneanfalds udvikling fra tidlig start til slut. I studiet inkluderes også en rask kontrolgruppe, som ikke får migræneanfald i forbindelse med 
menstruation.

- Ingen har tidligere skannet hjerner under menstruation på denne måde og med dette formål. Ved hjælp af MR-skanningen kan vi følge både hjernens aktivitet og blodkarrene og måske få svar på, hvad der starter et migræneanfald. Er det hjernens aktivitet, der ændrer sig og fremprovokerer smerterne eller er det blodkarrene, der bliver sensitive og giver smerter? Det ved vi ikke, men det gør den her forskning os forhåbentlig klogere på, fortsætter Faisal Mohammad Amin. 

- Hvis vi finder ud af, hvad der udløser migræneanfald i den her gruppe, kan det måske hjælpe os med at forstå, hvorfor man i det hele taget får migræne, afrunder Faisal Mohammad Amin.

Projektet forventes at starte op primo december 2022.

Kort om Lundbeckfondens pris:

Ascending Investigator tildeles hvert år såkaldte midtvejsforskere, typisk lektorer midt i karrieren eller professorer, der ønsker at opdyrke et nyt område inden for deres forskning relateret til hjernen og nervesystemet.

Den samlede bevilling til Ascending Investigator-programmet er i 2022 på 53,8 millioner kr. Pengene deles mellem 11 forskere. De enkelte bevillinger på ca. 5 millioner kr. udbetales i rater over de næste fire år.

Redaktør