​​​​

Søskende til syge børn og unge blev fejret og anerkendt

Søskende til kronisk og alvorligt syge børn og unge blev hyldet og anerkendt til Super Seje Søskende Dagen på Rigshospitalet.​​

​​Det blev en helt uforglemmelig dag for de omkring 60 raske søskende til kronisk og alvorligt syge børn og unge på Rigshospitalet, der sammen med deres forældre var inviteret til at deltage i ’Super Seje Søskende Dagen’ på Rigshospitalet d. 23. april. 

Arrangementet er det første af sin art i Danmark og en del af Rigshospitalets strategi for at støtte søskende bedst mulig. 

En ufor​glemmelig dag

Det blev en helt uforglemmelig dag for både arrangør og de medvirkende. Det fortæller en af de medvirkende, Den blå Heks, der fortalte historier for børnene på dagen:

- Det var en uforglemmelig dag! Hvor det var bevægende at opleve de glade og stolte søskende, der nød at være hovedpersoner sammen med deres forældre. Ingen glemte jo de syge søskende, men gjorde sig umage for at nyde opmærksomhed, gaver og spændende oplevelser. Jeg hørte mange glade og taknemmelige samtaler søskendebørn og voksne imellem i løbet af dagen og så enormt stolte søskendebørn komme bærende på alle mulige sjove ting og sager fra dagens oplevelser.

Super Seje Søskende Dagen foregik i Rigshospitalets forhal og tilstødende lokaler, hvor der var arrangementer for alle aldersgrupper. De mindste i alderen 5-8 år skulle bl.a. skanne en bamse på Bamsehospitalet, løbe centimeter-maraton med Rasmus Klump og Legeheltene og meget andet. De 9-12-årige søskende besøgte helikopterplatformen, deltog i BørneLivs organdissektions-workshop og fik lov at lære fodboldtricks af Patrick Wozniak - og meget, meget andet. De 13-18-årige søskende fik bl.a. mulighed for at spille Fortnite eller Counter Strike mod professionelle e-sportsatleter, lærte tegneserieteknikker til at tegne sig selv i bedre humør, at kunne spejle sig selv i andre søskende, og fik mulighed for at prøve parkour og skubbe sine egne grænser for, hvad de troede var muligt.

Kærligheds​brev og hyldestceremoni med’ Super Seje Søskende’-Sangen

Forældrene var aktive i brevskrivningscafeen, hvor de skulle skrive et kærlighedsbrev til den raske søskende, som de skulle overrække ved hyldestceremonien til slut. Derudover fik de mulighed for at mødes med andre forældre i lignende situationer og høre et oplæg om egenomsorg. 

Dagen sluttede af med hyldestceremonien, hvor Trine Therkelsen på smukkeste vis spillede den helt særlige sang skrevet til formålet - nemlig ”Super Seje Søskende” sangen, mens der blev skudt guldregn ud over børnene på scenen, som gav sig til at lege og danse rundt i guldkonfettien. 

Psykolog og koordinator af Super Seje Søskende Dagen Julie Høgh er ovenud tilfreds med arrangementet og blev også selv meget rørt over at opleve glæden i børnenes øjne: 

- Det har været helt overvældende, hvor stor opbakning der har været til arrangementet. Jeg blev rørt til tårer over at se glæden i børnenes øjne rundt ved de forskellige aktiviteter, og ikke mindst, da de dansede rundt i guldkonfetti på scenen til sidst. Flere forældre kom også hen og sagde, at de virkelig havde manglet tiltag som Super Seje Søskende Dagen. Det bekræfter mig kun i, hvor vigtigt det er, at vi som sundhedspersonale også husker den særlige og ofte svære rolle de raske søskende spiller i familien til kronisk og alvorligt syge børn”. ​

Formålet med ’Super Seje Søskende Dagen’ er at sætte fokus på søskende og at booste deres selvværdsfølelse samt give dem mulighed for at blive inddraget i det, der foregår på hospitalet, som ellers normalt er centreret omkring den syge bror eller søster. Derudover også at give dem mulighed for at opleve nogle særlige aktiviteter, der giver de en følelse af at være set, hørt og anerkendt af både deres forældre og sundhedspersonalet. 

Projektet er en del af Rigshospitalets strategi for at støtte søskende bedst muligt og en del af Region Hovedstadens strategiske mål om at være ’Børnenes Region’.

Projektgruppen forventer derfor at ”Super Seje Søskende Dagen” bliver til et tilbagevendende årligt tiltag for søskende på Rigshospitalet og en integreret del af Mary Elizabeths Hospital, og at konceptet på sigt kan udbredes til andre hospitaler i Danmark og dermed sætte yderligere fokus på at støtte børn og unge i et sygdomsforløb – også som pårørende.

​​Billeder fra dagen​​​​

Se de skønne billeder fra dagen herunder. 

Billederne kan downloades af deltagerne (forældre, søskende, arrangør, medvirkende), men kan kun bruges i forbindelse med omtale af dagen – ikke i andre sammenhænge. 

Krediterer venligst fotograferne ved anvendelse af billederne i eksterne sammenhænge.​

Fotograf: Cecilie Høgh​​

​​


Fotograf: Casper Janning​​

​​


Redaktør