Ny forskning baner vejen for bedre forståelse og forebyggelse af fertilitetsproblemer hos mænd

​Forskere fra Rigshospitalets Afdeling for Vækst og Reproduktion har som de første i verden vist, at babyers mængde af testosteron i blodet ved tremåneders alderen kan afspejle deres sædkvalitet som voksne mænd. 

Det nye studie er udført af professor Katharina Main og ph.d.-studerende Louise Scheutz Henriksen fra Afdeling for Vækst og Reproduktion. De har sammen med andre kolleger fra afdelingen undersøgt 259 mænd første gang i 1997, hvor drengene kun var tre måneder gamle, og igen omkring 18-års alderen. Som 18-årige afgav drengene en sædprøve, så man havde mulighed for at teste sædkvaliteten, og sammenholde den med testosteronmålinger fra da de var tre måneder gamle. 

Et banebrydende studie

Resultatet viste meget tydeligt, at der var en sammenhæng mellem testosteronniveauerne hos de tre måneder gamle drenge og sædkvaliteten hos de samme individer som 18-årige. 

Professor Katharina Main forklarer: 

- Studiet bekræfter den hypotese, man gennem tiderne har haft om, at den tidlige udvikling under og efter graviditeten er helt enorm vigtig for, hvordan testiklerne fungerer i voksenlivet. Vi har troet på det her rigtig længe, men har aldrig kunnet bevise det, fordi ingen før har fulgt babyer til de bliver voksne mænd på den måde, vi har gjort.

Studiet er banebrydende på flere områder og vil kunne få stor betydning for både forebyggende tiltag for at forbedre mænds fertilitet og for forskning i fx hormonforstyrrende stoffer.

Katharina Main forklarer:

- Projektet er en milepæl i vores forståelse af biologiske sammenhænge. Vores resultater peger på, at tremåneders alderen giver en helt unik mulighed for at kunne undersøge, om et potentielt hormonforstyrrende stof eller andre risikofaktorer under graviditeten eller tidligt i livet har betydning for den voksne mands sædkvalitet.

- Vi behøver med andre ord ikke vente på, at den unge mand bliver 18 år og kan afgive en sædprøve.  

Dermed håber forskerne, at de kan igangsætte forbyggende tiltag langt hurtigere end hidtil. 

Ph.d.-studerende Louise Scheutz Henriksen, der har været en af hovedaktørerne i opgørelsen af resultaterne fra studiet, forklarer: 

- De mandlige kønsorganer udvikles fra første tredjedel af graviditeten. Hos nyfødte børn bliver kønshormonsystemet kortvarigt aktivt efter fødslen, omend hormonniveauerne kan være meget forskellige. Samtidig vokser både testiklerne og penis i samme periode, som derfor også kaldes ’minipuberteten’. Efter seksmåneders alderen går hormonsystemet ’i dvale’, indtil puberteten sætter ind. Vores forskning viser, at testosteronniveauet hos barnet i tremåneders alderen kunne forudsige sædkvaliteten hos den voksne mand. Dermed repræsenterer tre-måneders alderen et unikt vindue til at undersøge, hvordan sædkvaliteten påvirkes af fx hormonforstyrrende stoffer i vores omgivelser og andre risikofaktorer i graviditeten. Forhåbentlig kan den viden bruges til at forebygge dårlig sædkvalitet hos mænd.

Studiet er støttet af Innovationsfonden og Center for Hormonforstyrrende Stoffer. Studiet indgår som en del af forskningen i afdelingens internationale ‘Center for Research and Research Training in Endocrine Disruption of Male Reproduction and Child Health (EDMaRC)’.

Læs originalartiklen

Studiet 'Serum Testosterone Levels in 3-Month-Old Boys Predict Their Semen Quality as Young Adults​'​ er udgivet i det anerkendte tidsskrift The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.​

Redaktør