​​​

IndenRigs sætter fokus på hospitalets mindste faggrupper og spørger: Hvad laver en… MÅLTIDSVÆRT?

Helene Schanz er professionsbachelor i Ernæring og Sundhed med speciale i fødevarer og ledelse.
Hun er en del af et team på 13 måltidsværter i Enhed for Mad og Drikke.

Vent...- Jeg serverer maden for patienterne og motiverer og ”lokker” dem til at spise, da vi ved, at kosten har afgørende betydning for, hvor godt og hurtigt man kommer sig ovenpå sit sygdomsforløb. Kernen i arbejdet er værtskabet, altså det at skabe nogle rare og hyggelige rammer omkring måltidet, så patienterne får lyst til at spise. Vi arbejder også med at anrette maden pænt, så det vækker appetitten, og vi vejleder patienterne i, hvad de bør spise og hvorfor. For eksempel er det enormt vigtigt, at brandsårspatienterne får masser af proteiner i kosten, så dem kan vi blandt andet tilbyde forskellige proteindrikke og proteinrig mad. I løbet af en arbejdsdag har vi også helt lavpraktiske opgaver som at smøre sandwich, bestille varer og vaske op. Et par gange om året spørger vi patienterne om tilfredsheden med maden, så vi hele tiden kan justere i køkkenet. 
 

Hvordan ”lokker” du patienterne til at spise mere?

- I bund og grund handler det jo om ren og skær venlighed, så jeg kan skabe et trygt og rart måltidsrum. Det betyder også meget, at jeg lærer patienterne at kende og husker deres præferencer, så jeg kan prøve at friste dem med noget af det, jeg ved, de godt kan lide. To gange om dagen går vi desuden rundt på stuerne og tilbyder mellemmåltider. Det er primært ”små måltider”, som hver indeholder 200 kilokalorier og 9 gram protein – for eksempel oksefrikadelle med bearnaise, hindbærfromage eller is.
 

Hvornår har det været en god dag på jobbet?

- Jeg bliver glad, når jeg kan mærke, at patienterne bliver glade. For eksempel hvis jeg henter en kop kaffe til en patient, og jeg så lige tager et stykke marcipanbrød med som en overraskelse. Det er også altid dejligt, når man har lært patienterne at kende, og de så kommer og siger farvel og tak for denne gang, når de bliver udskrevet.
Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor