​​​​​

Læger vil forebygge blodpropper i hjertet og tidlig død med CT-skanning

Med en bevilling på 6 millioner kroner fra sygeforsikringen ”danmark” skal hjertelæger på Rigshospitalet undersøge, om en del blodpropper og tidlige dødsfald kan forebygges med CT-skanning
​​​
Hvert år dør mere end 12.000 danskere af hjerte-kar-sygdom, og kransåreforkalkning i hjertet er den hyppigste årsag. Læger på Rigshospitalets Afdeling for Hjertesygdomme vil i et stort studie undersøge, om en del af tilfældene kan forebygges. 

- Det er især vigtigt at sætte ind, hvis man er arveligt disponeret, fordi der er kransåreforkalkning i familien, eller hvis man har forhøjet blodtryk, sukkersyge, har røget længe eller har forhøjet kolesteroltal. Ved at skanne hjertets kransårer kan vi se, om og hvor forkalkede de er, og om det er nok at ændre livsstil, eller om personen også bør have medicin og måske følges tæt af læger, siger leder af DANE-HEART-undersøgelsen overlæge Klaus Fuglsang Kofoed.

Risiko for blodprop og for tidlig død

Ifølge ham er de nuværende risikoberegninger ikke nøjagtige nok, for selvom man kan sige noget om risiko fordelt på køn, alder, vægt og rygning, er der både lokale og individuelle forskelle i risikoen for at udvikle kransåreforkalkning, som kan føre til både blodpropper i hjerne og hjerte og dermed også for tidlig død. 

I studiet vil hjertelægerne udvælge 6.000 personer, der allerede deltager i et studie, nemlig Herlev Østerbroundersøgelsen. I en lodtrækning vil halvdelen af dem blive udvalgt til at få en hjerte-CT-skanning, hvis de har særlige risikofaktorer og er mellem 40 og 70 år. 

Sygeforsikringen ”danmark” har netop givet en bevilling på seks millioner kroner til studiet, som vil følge, hvordan det går deltagerne i syv år frem i tiden. 

Forventer færre blodpropper hos skannede personer
- Vi ser på, om de bliver syge eller dør inden for de syv år. Vi tror på, at der vil være en forskel i grupperne, for eksempel at færre vil blive indlagt med blodpropper i den gruppe, vi skanner. Hvis vi ud fra studiet kan konkludere, at hjerte-CT kan være med til at forebygge sygdom og redde liv, vil det jo være relevant at se på, om man skal indføre tilbud om CT-skanning af alle personer i særlig risiko, når de når en bestemt alder, siger Klaus Fuglsang Kofoed. 

Han tilføjer, at det er sjældent at få åreforkalkning, hvis man ikke er genetisk disponeret, har forhøjet blodtryk, forhøjet kolesteroltal, sukkersyge eller har røget i en årrække. Derfor vil man i studiet kun hjerte-CT-skanne personer med risikofaktorer. Ofte vil disse personer ikke have symptomer, selvom de er i øget risiko for at få blodpropper eller dø tidligt.   

CT-skanneren, der bruges i studiet, står på Rigshospitalet og er doneret af A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal. 

Om kransåreforkalkning og studiet

  • Kransåreforkalkning i hjertet, også kaldet coronary artery disease, CAD, er den hyppigste blandt dødsårsagerne hos de cirka 12.000 danskere, der årligt dør af hjerte-kar-sygdom.
  • Forhøjet blodtryk, genetisk disponering, sukkersyge, rygning og forhøjet kolesterol er de største risikofaktorer for at udvikle kransåreforkalkning i hjertet med sygdom og tidlig død til følge. 
  • Rygestop, vægttab, motion, nedsat alkoholforbrug og andre livsstilsændringer samt kolesterolsænkende og blodfortyndende medicin – og eventuelt bypassoperation i de svære tilfælde – kan sænke eller standse udviklingen i sygdommen. 
  • Herlev Østerbroundersøgelsen er et stort dansk register, hvor titusindvis af danskere med prøver, skanninger og spørgeskemaer har sagt ja til at blive fulgt til brug for forskning i blandt andet hjertesygdomme. 


Redaktør