​​​​

Legeskanner er ikke for sjov

​Rigshospitalet har fået en legeskanner, der skal give færre børn i fuld narkose og nedbringe ventetiden på skanninger.

​Thea, Theo og fra venstre lektor Melanie Ganz-Benjaminsen, anæstesisygeplejerske Thurid Waagstein Madsen og fysiker og forskningsassistent Hanna Eichhorn foran legeskanneren.

Rigshospitalet har nu både et legehus og en legeskanner. Mens legehuset i patienthaven på Blegdamsvej frit kan benyttes af børn og barnlige sjæle, kræver legeskanneren i kælderen under Nordfløjen dog en invitation.

Legeskanneren er nemlig ganske alvorligt ment: Den skal nemlig træne børn i at blive skannet rigtigt på et senere tidspunkt.

- Når man skal skannes, skal man nogle gange ligge helt stille i op til 20 minutter. Det kan være svært for især børn, men tanken er, at de her kan afprøve, hvad der skal ske, fortæller lektor Melanie Ganz-Benjaminsen fra Neurocentret, der er leder af forskerholdet bag legeskanneren.

Dermed kan en lang række børn forhåbentlig blive skånet for at komme i fuld narkose, som ellers ofte har været i brug ved skanninger. Som bonus kan der også afvikles flere skanninger.

- Med vågne patienter kan vi typisk skanne otte-ni patienter om dagen, mens vi kun kan afvikle godt det halve, hvis patienten er i fuld narkose. Samtidig kræver brug af narkose både en anæstesisygeplejerske og en anæstesilæge på fuldtid ved MR-skanneren, siger anæstesisygeplejerske Thurid Waagstein Madsen.

En færge lægger til​

Udefra set ligner legescanneren den ægte vare. Med støtte fra Elsass-fonden har Neurocentret skaffet en skal magen til en af de rigtige MR-skannere og selve rummet er opbygget 1:1 som længere oppe i Nordfløjen – selv det farvede glasloft er kopieret.

Men indmaden er temmelig anderledes:

- Den rigtige skanner larmer ret meget, så vi har indkøbt nogle kraftige højtalere og en subwoofer, så vi kan afspille lydene realistisk, siger Melanie Ganz-Benjaminsen.

Inden der leges, kan patienten hente app’en ”Kom med i scanneren”, hvor det nøje gennemgås, hvad der sker under en skanning. Når barnet så ankommer til legeskanneren kan han eller hun vælge en film, som vises på en fjernsyn som står bag ved skanneren, men som kan ses under vejs via et spejl, mens man ligger i skanneren med høretelefoner på.

Først kan barnet dog øve sig på at sende bamserne Thea og Theo i scanneren, mens dumpe bankelyde, og noget der mest af alt lyder som en færge, der lægger til, drøner ud af legeskanneren.

Teamet arbejder lige nu med børn omkring 7-8-års alderen i legeskanneren, men håber på at kunne lege med børn helt ned til 4 år. 

- Det er ikke uden risiko at blive lagt i fuld narkose og nogle af vores patienter har sygdomme, der gør, at de skal skannes hvert halve år. Det vil være en stor hjælp, hvis vi kan hjælpe dem på denne måde, siger Melanie Ganz-Benjaminsen.Redaktør