Fransk intensivlæge får årets internationale KFJ-pris

Elie Azoulay modtager Rigshospitalets internationale KFJ-pris for sin banebrydende forskning i nogle af sundhedsvæsenets sygeste intensivpatienter med blodkræft.

Foto: Professor Elie Azoulay fik overrakt den internationale KFJ-pris ved en lille ceremony på Rigshospitalet, hvor han også præsenterede sin forskning. 

Selv i de bedste sundhedssystemer dør over halvdelen af intensivpatienterne med blodkræft, inden der er gået tre måneder. Årets modtager af Rigshospitalets internationale KFJ-pris, professor Elie Azoulay fra St. Louis Hospital i Paris, er en af de forskere i verden, som gør mest for at forbedre prognosen for denne patientgruppe. De seneste syv år har Elie Azoulay foretaget en del af sin forskning i samarbejde med Anders Perners forskningsgruppe på Rigshospitalet. 

Anders Perner er overlæge i Afdeling for Intensiv Behandling i Center for Kræft og Organsygdomme og professor ved Københavns Universitet. Han har indstillet sin franske kollega til KFJ-prisen, som årligt gives til de dygtigste udenlandske forskere, der samarbejder med Rigshospitalet. 

- Som specialist i hæmatologi og intensivlæge har professor Elie Azoulay stået for fremragende klinisk arbejde og forskning. Hans pionerarbejde har ført til klare forbedringer i behandling og pleje for en meget syg patientgruppe, hvis overlevelsesrater heldigvis er steget det seneste årti, siger Anders Perner.  

Elie Azoulay leder den medicinske intensivafdeling på St. Louis Hospital og har publiceret mere end 600 artikler. Han står bag banebrydende forskningsresultater, der er publiceret i fx JAMA og New England Journal of Medicine, og forskningen har været med til at ændre klinisk praksis på intensivafdelingerne. Elie Azoulay er citeret mere end 40.000 gange og har ifølge Web of Science et H-index på 91. 

Han leder samtidig en multidisciplinær forskningsgruppe med fokus på familien til indlagte intensivpatienter, der arbejder videnskabeligt på at forbedre kommunikationen og samarbejdet mellem familiemedlemmerne og det kliniske personale. 

Dedikerer prisen til frontlinjepersonalet

Ifølge Elie Azoulay har coronapandemien sat politisk fokus på, hvor stor betydning veldrevne, forskningsbaserede intensivafdelinger kan have for kritisk syge patienter. Han vil gerne dedikere prisen til frontlinjepersonalet rundt i verden, som stadig kæmper for at hjælpe patienter med COVID-19.

- I en æra med COVID-19 er prisen en anerkendelse af specialet for intensiv medicin og alle hospitalsmedarbejdere, som arbejder ekstremt hårdt. Sammen med blandt andre Rigshospitalet har vi haft succes med at opbygge internationale netværk, som redder liv og forbedrer resultaterne for patienterne, siger Elie Azoulay. 

Står bag forskningsnetværk

Samarbejdet mellem Elie Azoulay og Anders Perner har udviklet sig til, at de i dag gennemfører fælles kliniske forskningsprogrammer i det internationale NINE-i forskningsnetværk, som Elie Azoulay stiftede i 2014. Dette forskningsnetværk bygger videre på succesen med det franske netværk GRR-OH, som han også stiftede i 2003. 

- Det er et privilegium at arbejde med professor Perner og hans fremragende forskningsgruppe. De har en stærk tro på styrken i kvalitetsforskning og er gode fortalere for vores mål om at forbedre behandlingerne til intensivpatienter. Vi har lært meget om design af kliniske studier fra dem, og fordi vi arbejder sammen, er der større sandsynlighed for, at vi finder de bedste løsninger til at forbedre både pleje og behandling. 

De franske og danske forskningsgrupper har indtil nu publiceret otte artikler sammen og har påbegyndt arbejdet mod de næste forbedringer gennem fælles forskningsprojekter. Konkret fortsætter de sammen forskningen i henholdsvis akut respirationssvigt hos immunsupprimerede personer og behandlingen af blodplademangel blandt de mest syge intensivpatienter. Med KFJ-prisen får de nu muligheden for at udbygge samarbejdet og gennemføre de kliniske forsøg, der skal til for at forbedre behandlingen hurtigere, fremhæver Anders Perner. 

- Vi er meget utålmodige når det kommer til forbedring af behandlingen for de allersygeste patienter, siger Anders Perner.

Elie Azoulay har blandt andet store forhåbninger til et klinisk forsøg, hvor de i fællesskab skal undersøge, hvornår intensivpatienter med blodplademangel skal have transfusion med blodplader. Disse blodprodukter er en begrænset ressource, og der er usikkerhed om en relativt liberal anvendelse samlet set gavner eller skader intensivpatienterne. 

Om KFJ-prisen:

Rigshospitalets Internationale KFJ-pris er opkaldt efter ægteparret Kirsten og Freddy Johansen, hvis fond donerer de 1,5 millioner danske kroner, der uddeles årligt. 

Prisen gives årligt til en international forsker på højt niveau. Forskeren må ikke være ansat på Rigshospitalet, men skal have et eksisterende samarbejde med ét eller flere af hospitalets internationale forskningsmiljøer. 

I en globaliseret verden er det Rigshospitalets målsætning at samarbejde med de bedste hospitaler og forskere i verden. Formålet med prisen er derfor at styrke forskningsmiljøet på Rigshospitalet ved at knytte bånd til internationale forskere og internationale forskningsmiljøer. 

Første uddeling var i 2011. 

Alle Rigshospitalets seniorforskere kan indstille en kandidat til prisen. En bedømmelseskomité vurderer de indstillede kandidater.

Tidligere modtagere af den Internationale KFJ-Pris:

2020 (uddelt i 2021): John McMurray, professor ved University of Glasgow, Skotland. 

2019: Kári Stefánsson, professor ved det medicinske fakultet, University of Iceland, adm. direktør og grundlægger af deCODE genetics.

2018: Jorma Toppari, professor i fysiologi ved Turkus Universitet, Finland.

2017: Tom Eirik Mollnes, seniorforsker ved Nordland Sykehus i Bodø, professor i immunologi ved universiteterne i Oslo og Tromsø og professor ved CEMIR ved universitetet i Trondheim.

2016: John E. Dick, professor og seniorforsker ved Princess Margaret Cancer Centre på the University Health Network i Toronto.

2015: John C. Burnett, professor og kardiolog ved Mayo Clinic i Rochester, Minnesota, USA.

2014: Mary Relling, farmaceut fra Pharmaceutical Department, St. Jude Children’s Research Hospital, Memphis, Tennessee, USA.

2013: Søren Bentzen, professor i epidemiologi og stråleterapi ved University of Maryland, Baltimore, USA.

2012: Tomas Olsson, professor i neurologi på Center for Molecular Medicine og Neurologisk Afdeling ved Karolinska Sjukhuset i Stockholm.

2011: Bruce R. Rosen, professor i radiologi ved Harvard Medical School og direktør for Athinoula A. Martinos Center for Biomedical Imaging, Massachusetts General Hospital i Boston.


Redaktør