Stik gerne næsen frem – og få hurtigt svar

​Nu undersøger et forskerhold fra Rigshospitalet om en podepind i den forreste del af næsen kunne være en ny, nænsommere coronatest. Forskerne håber på, at borgerne vil være med.

​Forskerne er i gang med at samle data fra Testcenter Danmarks teststed i Taastrup i Region Hovedstaden, og her får alle, der har bestilt tid til podning tilbudt at få foretaget en hurtigtest med podning i næsen udover den PCR-test, de allerede har bestilt tid til. Podningen i den forreste del af næsen slutter mandag 8. marts, og forskerne fra studiet opfordrer borgerne vil være med til at indsamle de vigtige data:


- Det kan være ubehageligt at blive podet, med ved denne type af podning skal pinden kun ind i den forreste del af næsen. Det gør podningen mere behagelig og nænsom end de andre typer test. For at finde ud af om denne her mere nænsomme podning er til at stole på, har vi brug for så mange, som muligt siger ja til at være med i projektet. Vi skal helst op på 5.000 deltagere, så vi håber meget, at vestegnens borgere vil deltage, når de alligevel er her, siger professor og leder af forskningsprojektet Christian von Buchwald.

Podningen i den forreste del af næsen er også en såkaldt hurtigtest, hvor borgeren får svar efter 15 minutter.

Mere behagelig test i fremtiden

Med data i hånden kan forskerne finde ud af, om podningen i den forreste del af næsen, er lige så pålidelig og effektiv som de nuværende hurtig-test sammenlignet med den klassiske PCR-test, som man får i svælget:

- Hvis podningen i den forreste del af næsen viser sig at være lige så effektiv og valid som de andre lyntest, er det en god nyhed for langt de fleste borgere, især fordi mange af os skal testes oftere. Her er det væsentligt, at testen er forbundet med færre gener, og den ikke er direkte ubehagelig. Det vil også være en fordel, for børn og andre borgere som har svært at skulle have podninger langt nede i halsen eller ned gennem næsen, siger Christian von Buchwald.

Han forklarer, at podning i den forreste del af næsen har potentiale til at blive en fremtidig løsning til borgerne, så de kan pode sig selv i hjemme og få hurtigt svar.

Bredt samarbejde

En klassisk test for COVID-19 sker ved podning af svælget, som derefter bliver analyseret ved PCR-test i et laboratorie. Det er en meget sikker undersøgelse, men også kostbar og tidskrævende, og et podesvar kan være 48 timer undervejs. En anden meget udbredt podning er den type lyntest, hvor podepinden bliver ført gennem næsesvælget. Her får man svar i løbet af 15 minutter. 
 
Projektet er et samarbejde mellem Rigshospitalets Afdeling for Øre-Næse-Halskirurgi og Audiologi, Region Hovedstadens Akutberedskab og Statens Serum Institut. Antigentesten der her undersøges i den kommende uge, er Standard Q COVID-19 Ag-testen produceret af SD BIOSENSOR. 

Hvad indebærer forsøget?

Efter den podning du har bestilt tid til ved Testcenter Danmarks teststed i Taastrup, vil du blive podet igen, denne gang i den forreste del af næsen. Podematerialet vil herefter blive undersøgt med det samme via en antigen quick-test. Denne test modtager du svar fra indenfor ca. 15 min. 

Det endelige svar fra den traditionelle podning modtager du, som normalt, via sundhed.dk indenfor 24-48 timer. Der er ingen risici ved deltagelse i forsøget udover eventuelt ubehag ved ekstra podning i næsen.


Redaktør