- Det seneste års nedlukning af samfundet er ”et kæmpe sundhedseksperiment”, og corona-pandemien har ikke været god for danskernes generelle aktivitetsniveau.
Det mener professor og overlæge ved TrygFondens Center for Aktiv Sundhed på Rigshospitalet Bente Klarlund Pedersen. Hun forklarer, at især sårbare og ældre målgrupper er prisgivet i en tid, hvor holdtræning og sociale sammenkomster fortsat kun kan foregå online eller udenfor i kulden.
Partnerskabet ’Et aktivt Danmark – igen’ bestående af Ældre Sagen, Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen, Dansk Firmaidrætsforbund samt TrygFondens Center for Aktiv Sundhed (CFAS) sørger nu for, at træningen rykkes helt hjem i stuerne foran TV’et. Det kommer til at ske på DK4 fra 2. påskedag kl. 10. ’Vi træner’ ruller med lette instruktioner over skærmen på alle hverdage i de kommende 12 uger.

"Vi træner" programmet er tilrettelagt, så man både får pulsen op og får styrket musklerne. Foto Mads Fabricius.
Med blik for folkesundheden er det vigtigt at vende tilbage til sit tidligere fysiske aktivitetsniveau, ligesom de danskere, der er fysisk inaktive, sårbare eller ældre, får hjælp og inspiration til ny måder at dyrke bevægelsen på. Netop derfor er Ældre Sagen, Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen, Dansk Firmaidrætsforbund og TrygFondens Center for Aktiv Sundhed trådt sammen i partnerskabet: Et aktivt Danmark – igen.
Visionen for partnerskabet er at skabe et passioneret fællesskab – på afstand – med motion som motor for et sundere og mere aktivt Danmark både under og efter corona-krisen.
30 TV-trænings-programmer på DK4
Med økonomisk støtte fra Slots- og Kulturstyrelsen er der nu nedtælling til det første af 30 TV-trænings-programmer på DK4.
Professor og overlæge Bente Klarlund Pedersen fra TrygFondens Center for Aktiv Sundhed (CFAS) på Rigshospitalet er stolt over, at partnerskabet bringer træningen hjem i stuerne.
- Det kræver ikke mere end et tryk på fjernbetjeningen at deltage. Indgangsbarrieren er lav, for vi skal have alle med på motionsvognen. Det er utrolig vigtigt, at nedlukningen ikke fører til yderligere inaktivitet, som hurtigt sætter negative spor i krop og sind. CFAS’ forskning viser, at blot 14 dage med nedsat bevægelse medfører tab af muskelmasse, giver mere af det farlige fedt omkring de indre organer og forårsager udvikling af en form for prædiabetes. Samtidig giver fysisk inaktivitet dårligt humør og svækket koncentrationsevne. Men det er altså muligt at modvirke de sundhedsskadelige konsekvenser af nedlukningen ved at deltage i TV-træningen, siger Bente Klarlund Pedersen.
Om Vi Træner - 12 ugers TV-træning på DK4
- Alle hverdage kl. 10.00. Starter 2. påskedag – mandag den 5. april.
- 20 minutters TV-program med inspiration til 14-16 minutters effektiv træning per gang.
- Pulsen kommer op, og musklerne bliver styrket.
- Træningsprogrammet vil være det samme for en uge ad gangen – niveauet stiger løbende fra mandag til fredag.
- TV-programmet er finansieret med støtte fra Slots- og Kulturstyrelsen (pulje til kultur-, idræts- og foreningsaktiviteter til sårbare, udsatte og ældre under corona-krisen).
14 dage uden aktivitet og bevægelse:
- Du kan miste 1,2 kg i ren muskelmasse.
- Du får mere af det farlige fedt omkring de indre organer.
- Du får sværere ved at komme af med fedt og sukker fra blodbanen, hvilket kan skade dine blodkar.
- Din kognitive funktion nedsættes, og du får flere udfordringer med at koncentrere dig.
- Du kan på blot 14 dage rykke tættere på en sygdomstilstand som f.eks. type 2-diabetes og hjertekar-problematikker
Om Partnerskabet: ’Et aktivt Danmark – igen’
Ældre Sagen, Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen, Dansk Firmaidrætsforbund og TrygFondens Center for Aktiv Sundhed har siden sommeren 2020 samarbejdet med det mål for øje at skabe nye motionsmuligheder for udsatte målgrupper.
Organisationerne var og er fortsat bekymrede for deres medlemmers, brugeres og hele samfundets sundhed på grund af langtidskonsekvenserne af nedlukningen. En analyse fra Idrættens Analyseinstitut (IDAN) viser, at idrætsdeltagelsen blandt voksne danskere er faldet fra 61 % i 2016 til 57 % i corona-hærgede 2020.
Partnerskabet har især fokus på ældre, sårbare og de udsatte – dem, som er isoleret uden ret meget fysisk kontakt til andre, og dem, der udelukkende arbejder hjemmefra og herved er afskåret fra det daglige fællesskab. For disse målgrupper er udfordringerne med inaktivitet som følge af corona-pandemien formentlig endnu større, end IDAN's tal viser.