Flere børn falder ud ad åbne vinduer

​Lige nu oplever TraumeCentret på Rigshospitalet markant flere indlagte børn efter faldulykker fra vinduer eller altaner. Nyd gerne livet på altanen men gør det med omtanke og opmærksomhed lyder opfordringen.

Søren Steemann RudTraumelægerne Søren Steemann Rudolph og Emilie Berthelsen Øberg ser desværre mange børn der kommer ind efter alvorlige faldulykker. 

Forårets komme indbyder til både altanhygge og åbne vinduer. Men det kan hurtigt gå galt og ende med faldulykker for børn, som kravler op i vinduerne eller ud på altanen. Alene i maj måned er 7 børn indlagt på TraumeCentret på Rigshospitalet efter fald fra vinduer eller altaner:

- Vi oplever lige nu langt flere børn, end vi plejer, bliver bragt ind med ambulance efter alvorlige fald fra vinduer og altaner. Alene i maj har vi haft 7 børn indlagt, mens vi samme måned sidste år kun var et enkelt barn. Det er ofte de mindre børn mellem to og fire år, som falder ud, og de kan komme voldsomt til skade, fortæller Søren Steemann Rudolph, Traumemanager og overlæge i Region Hovedstadens TraumeCenter på Rigshospitalet.

Der kan være flere årsager til de mange fald, men foråret, godt vejr og uopmærksomhed spiller formentlig en rolle:

- Vi ser børnefaldulykker hele året, men især i foråret og over sommeren oplever vi, at der er flere børn, som bliver indlagt efter fald fra højder. Det gode vejr indbyder til hygge på altanen og åbne vinduer, og der skal kun et øjebliks uopmærksomhed til, så har de små fundet vej til vindueskarmen eller altangelænderet. Ofte har forældrene jo øje på børnene, men så skal de lige hente en kop kaffe eller tjekke telefonen, og så er det for sent, siger Søren Steemann Rudolph.

På TraumeCentret følger man udviklingen tæt og her viser tallene, at der hvert år bliver indlagt mellem 30-35 børn under 8 år efter fald fra højder. En tredjedel af dem er børn, der er faldet ud fra vinduer eller altaner – og her er det overvejende små børn under 4 år.

Faldulykker hos børn bliver let alvorlige

Og børn kan komme rigtig galt afsted selv fra små højder, forklarer læge i TraumeCentret Emilie Berthelsen Øberg:

- Ulykker hos børn bliver let alvorlige, fordi de har mindre fedt og bindevæv end voksne. Deres knogler er bløde og deres indre organer er derfor dårligere beskyttet. Der skal derfor ikke meget til, før et barn kan komme alvorligt til skade, forklarer Emilie Berthelsen Øberg.

Børnene får ofte flere alvorlige skader i forbindelse med fald for eksempel i hjernen, på de indre organer foruden brækkede arme og ben.

Mange faldulykker kan forhindres med børnesikringer og opmærksomhed

Emilie Berthelsen Øberg påpeger, at der ikke er tale om, at forældre til børn der kommer ud for en faldulykke, er dårlige forældre. Ofte handler det om et øjebliks opmærksomhed eller uvidenhed om, hvad børnene rent faktisk kan:

 - De børn vi ser flest af, er dem der selv kan kravle eller gå, er nysgerrige og tilpas mobile og fysisk stærke til at komme ud og rundt. Ofte er børnene stærkere og hurtigere end forældrene troede. Derfor er det vigtigt, at man som forældre får taget så mange forholdsregler som muligt, og gerne mens børene er helt små. Det kunne være børnesikringer på alle vinduer og altandørene.

Emilie Berthelsen Øberg påpeger, at man selvfølgelig skal hygge sig på altanen med sine børn, men at man skal være ekstra opmærksom og tage sine forholdsregler:

- Det vigtigt, at man aldrig forlader sit barn af syne, hvis man har brug for at have helt åbne vinduer eller er på altanen. Sørg for at altanen er børnevenlig, fjern for eksempel ting, de kan bruge som afsæt ved gelænderet og sæt stolene fast, så kan man sagtens nyde isen på altanen alligevel, siger Emilie Berthelsen Øberg.

Traumelægernes tips til børnesikre hjem og altaner:

  • Brug børnesikringer på alle vinduer og altandøre
  • Hold altid børn under opsyn, hvis vinduerne er åbne i forbindelse med udluftning. Luft evt. ud, når I selv er ude
  • Vær altid på altanen sammen med barnet og hold altid barnet under opsyn
  • Undgå at have stole og borde tæt på altanens gelænder, som barnet kan kravle op på

 

Læs mere om forebyggelse af ulykker på Sundhedsstyrelsens og Sikkerhedsstyrelsens pjecer:


Kontakt

Katrine Norborg, kommunikationskonsulent, Rigshospitalet

Telefon: 24 91 95 35

Mail: Katrine.norborg@regionh.dkRedaktør