Blå blink på tværs – Rigshospitalet tilbyder nyt uddannelsesforløb i samarbejde med akuthospitalerne

​Et nyetableret uddannelsesforløb i Afdeling for Led- og Knoglekirurgi og TraumeCentret skal styrke samarbejdet og behandlingen omkring de akut dårlige patienter på tværs af Sjælland.

Vent...

Når der sker en ulykke, kan samarbejdet og fælles faglig viden mellem specialer og hospitaler være med til at redde liv og førlighed.

Som nytiltrådt uddannelsesansvarlig overlæge i Afdeling for Led- og Knoglekirurgi på Rigshospitalet så Anders Wallin Paulsen netop en mulighed for at styrke sådan et samarbejde ved at blive en del af det forløb, de medicinstuderende har på akutmodtagelserne:

- Tid er afgørende for de her patienter, derfor handler det rigtig meget om at få dem vurderet og fordelt hurtigt og rigtigt. Vi kan give de studerende et indblik og erfaring i, hvad det er, de skal kigge efter, når de skal identificere en traumepatient, forklarer Anders Wallin Paulsen. 

Mange steder kommer akut medicinere til at stå som traumeansvarlige på akutmodtagelserne. Her skal de vurdere patienternes tilstand og afgøre om patienten har behov for at komme videre til et traumecenter eller om patienten kan behandles på et af akuthospitalerne. Beslutningen er afgørende, fordi dyrebar behandlingstid kan blive tabt, hvis en patient bliver sendt det forkerte sted hen:

- Vi ville rigtig gerne have et tættere samarbejde både med akutmodtagelserne på Sjælland og de akutmedicinere, der er under uddannelse. På Rigshospitalet får de indblik i de kirurgiske patienter og den svære traumepatient, og det håber vi kan bidrage til en god helhed, siger Anders Wallin Paulsen.

Jeg er blevet mere opmærksom på skadesmekanismer

Julie Husted er i introduktionsstilling som akut mediciner på Holbæk Sygehus og er i øjeblikket i gang med sit tre-måneders uddannelsesforløb på Rigshospitalet. En mulighed hun er begejstret for.

- Jeg bliver endnu dygtigere til at modtage og håndtere alle slags akutte patienter. Jeg har fået mere opmærksomhed på traumemekanismerne, og jeg kan bedre og hurtigere afgøre om patienten er en traumepatient eller om det er en, som vi kan hjælpe på akutmodtagelsen, fortæller Julie Husted.

Hun er ikke i tvivl om, at erfaringen i både kirurgiske og traumepatienter, som hun får med sig, bliver en stor fordel, når hun er tilbage på Holbæk Sygehus efter hendes tre måneder på Rigshospitalet:

- Det indblik jeg får i det ortopædkirurgiske speciale er en kæmpe fordel, når jeg står i akutmodtagelsen i Holbæk, og skal ringe ind og konfererer med kirurgerne, fordi jeg nu kender deres sprog. Der er en fælles forståelse og jeg ved, hvad de lægger vægt på. På den måde er der blevet meget kortere til TraumeCentret, og jeg har fået en anden indgangsvinkel til patienterne. Før var jeg mere fokuseret på det medicinske, men nu har jeg også fået den kirurgiske del med mig, forklarer Julie Hulsted.

Som en del af uddannelsesforløbet er Julie Hulsted forvagt og bliver kaldt til alle traumer og er med til både primær og sekunder gennemgang af patienten, ligesom hun er en del af livreddende og efterfølgende behandling af patienten:

- Den erfaring jeg får med mig, er simpelthen guld værd, siger Julie Hulsted.

Samarbejdet giver en god faglig kobling

På Holbæk Sygehus har de som nogen af de første i Danmark ansat akutmedicinere, og for dem var det vigtigt, at de kunne etablere et samarbejde med nogle, der matchede deres faglige ambitioner og havde fokus på at udvikle modtagelsen og behandlingen af den akut dårlige syge patient:

- Det vigtigste for os er, at vi får en god faglig kobling til en anden afdeling, der også har et højt fagligt niveau, og som kan give vores akutmedicinere erfaring med en anden patientgruppe. Rigshospitalet har en langt større volumen af traumepatienter, end vi har her. Den erfaring, indsigt og viden om traumepatienten og de kirurgiske specialer tager de med tilbage, siger ledende overlæge i akutmodtagelsen på Holbæk Sygehus Peter Hallas og uddyber:

- Det er et samarbejde, der går to veje. Rigshospitalet får mulighed for at blive en del af akutmedicinernes forløb, og den erfaringsudveksling og indsigt sørger for, at vi forbliver nytænkende inden for feltet, så patienterne er sikre på en høj faglig standard uanset, hvor de er geografisk, forklarer Peter Hallas.

Det er ikke kun Peter Hallas der er glade for det tværregionale – og tværfaglige samarbejde. Også ledende overlæge i Afdeling for Led-og Knoglekirurgi på Rigshospitalet Claus Munk Jensen er begejstret for det etablerede uddannelsesforløb:

- Vi ser en stor fordel i at have nogle samarbejdspartnere, der kender os. Og så får vi også nogle læger, der er meget interesserede i akut modtagelsen og bringer et stort engagement ind i afdelingen, og det er meget værdifuldt, siger Claus Munk Jensen.

Populært uddannelsesforløb

Udover samarbejdet med Holbæk Sygehus, har Afdeling for Led- og Knoglekirurgi også samarbejde om uddannelsesforløbene med Nordsjællands Hospital, Nykøbing Falster Sygehus og Slagelse Sygehus. Og uddannelsesforløbene er populære.

Peter Hallas fortæller, at han allerede har de næste introlæger klar til et tre-måneder uddannelsesforløb, og muligheden er noget, som bliver spurgt ind til, når han slår introstillinger op.

Populariteten kan også mærkes på Rigshospitalet, hvor alle forløbene er booket frem til august 2022.

 

Kontakt
Katrine Norborg, Kommunikation og Presse på Rigshospitalet
Mail: Katrine.norborg@regionh.dk
Telefon: 24 91 95 35

 


Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor