Nordfløjen vinder European Healthcare Design Award 2021

​Rigshospitalets nye Nordfløj blev hædret under prisuddelingen European Healthcare Design Awards som bedste ’Healthcare Design’ over 25.000 m2.


Med over 200 oplæg, keynotes, paneldiskussioner og workshopvideoer mv. er det internationale seminar European Healthcare Design 2021 verdens førende forum for udveksling af forskningsresultater og best practice inden for hospitalsbyggerier og sundhedsdesign.

Konferencen afsluttes hvert år med en prestigefyldt prisuddeling i forskellige kategorier – og her vandt det danske projekt Nordfløjen i år i kategorien Healthcare Design (over 25,000 m2). Projektet er designet af LINK Arkitektur og 3XN i samarbejde med Nickl & Partner, SWECO og Kristine Jensens Tegnestue.
Ved tildelingen af priserne lægges vægt på projektets kvalitet inden for strategisk vision, innovation, kontekst, det designmæssige greb samt social, økonomisk og miljømæssig bæredygtighed.

I motiveringsteksten lød det bl.a. om det vindende projekt:

”Et enestående sundhedsbyggeri, der demonstrerer høje niveauer af bæredygtighed og integration i bymiljøet, og som faciliterer et effektivt klinisk miljø, fremmer serviceforbedringer og skaber et trygt miljø for personale, patienter og deres familier”.

Prisen blev overrakt til direktør for Sundhed hos LINK Arkitektur, Mette Dan-Weibel, i overværelse af dommerne og et publikum bestående af internationale forskere og praktikere inden for sundhedsdesign. Også seniorpartner Stig Vestager Gothelf fra 3XN deltog. 

- Denne pris er en blåstempling af vores særlige kompetencer inden for sundhedsbyggerier, og vi er stolte over at modtage denne anerkendelse fra nogle af verdens dygtigste fagfolk. Nordfløjen er resultatet af et frugtbart samarbejde med 3XN, Nickl & Partner, SWECO og Kristine Jensens Tegnestue – og denne pris kan bane vejen for endnu flere sundhedsbyggerier – også uden for Danmarks grænser, siger direktør for Sundhed hos LINK Arkitektur, Mette Dan-Weibel.

Fokus på heling og funktionalitet

Den overordnede ambition med Nordfløjen har været at skabe et byggeri, der fremmer helingsprocessen hos det enkelte menneske og samtidig optimerer effektiviteten og funktionaliteten til glæde for hospitalets personale og patienterne.
Den helende arkitektur har været et styrende princip på alle niveauer. De åbne glaspartier lader dagslyset flyde ind i bygningen og skaber sammenhæng mellem bygningens indre og Fælledparkens grønne karakter.
Nordfløjens centrale arkitektoniske greb er en zig-zag-form inspireret af et kardiogram, der gennemskæres af én hovedfærdselsåre. Denne struktur gør det muligt for sundhedspersonalet at bevæge sig hurtigt fra A til B, samtidig med at stillezoner og sengestuer er placeret, så de ikke forstyrres af uvedkommende gennemgang.

FAKTA OM NORDFLØJEN

Nordfløjen, Rigshospitalet
København, Danmark
Areal: 65,200 m2
Færdigbygget: 2020

FACILITETER
209 sengestuer – heraf 196 enestuer med eget bad og toilet
33 operationsstuer
et intensivafsnit, ambulatorier, billeddiagnostisk funktion samt optimale rammer til forskning.
Konsultationer, kontorer, konferenceområder og omklædningsfaciliteterRedaktør