Rigshospitalet fanger engelsk corona-variant

​Klinisk Mikrobiologisk Klinik har lynudviklet en screening, der kan spore den engelske corona-variant.

Vaccinationskapløbet er i fuld gang for at gøre danskerne immune overfor COVID-19, mens en ny og mere smitsom variant af coronaen har gjort sit indtog i Danmark. Mutationen blev først fundet i England, men har siden bredt sig til det europæiske fastland og altså også til Danmark.

Selv om vaccinen også dækker den engelske variant, så er det stadig vigtigt at begrænse smitten mest muligt, fordi den kan nå at gøre mange alvorligt syge, inden alle danskere er vaccinerede.

Under ledelse af laboratorieleder Nikolai Kirkby har Klinisk Mikrobiologisk Afdeling, som de første i Danmark været med til at lynudvikle en screeningsmetode, der kan teste alle positive corona-prøver for den engelske variant.

I Klinisk Mikrobiologisk Afdeling ryger alle corona-positive prøver, hurtigt videre til screening.

- Når vi ved om en prøve er positiv, kan vi begynde at kigge efter variationer. De positive prøver testes principielt efter samme metode, som en prøve vi ikke kender svaret på endnu. Men vi kigger bare på en lidt anden måde, nemlig efter to specifikke aminosyrer. Mangler de, så er der tale om en mulig engelsk variant, fortæller Nikolai Kirkby.

Hurtigere svar på vej 

Er der tale om en variation ryger prøven videre til såkaldt sekventering.

- Sekventeringen kan så fastslå om der er tale om den variation, vi kender fra mink, eller om der er tale om den engelske variant, siger Nikolai Kirkby.

Lige nu er der en svartid på op til en uge for at finde ud af, om der er tale om en variation eller ej. Men i Klinisk Mikrobiologisk Afdeling arbejdes der på et setup i samarbejde med Danmarks Tekniske Universitet DTU, så svaret kan komme hurtigere.

- Inden for de næste 14 dage har vi en model, så vi kan levere svaret indenfor et døgns tid, siger Nikolai Kirkby.

Tanken er at tilbyde servicen i hele landet, fortæller lægelig direktør Per Jørgensen.

- Der er et nationalt initiativ i gang, så vi sikrer en fælles tilgang på tværs af landet – med mulighed for også at yde gensidig bistand hinanden, hvis der opstår behov for det, siger Per Jørgensen.

Redaktør