Operation kan give KOL-patienter luften tilbage

Mange patienter med KOL kan trække vejret bedre, når de har fået fjernet de ødelagte områder i lungerne. Rigshospitalet har øget antallet af den type operationer og vil hjælpe endnu flere i fremtiden


Henrik Jessen Hansen (tv.) og Michael Perch. 


Mange kan ikke støvsuge eller lave mad, de må have hjælp til at købe ind, og de har opgivet selv små dagligdags aktiviteter, som raske mennesker tager som en selvfølge. For de dårligste patienter med KOL (Kronisk Obstruktiv Lungesygdom) har så lidt luft, at de kan få åndenød bare af at rejse sig op. 

- Nogle af vores patienter føler ikke, at deres liv er noget værd længere. De tilbringer al deres tid med at sidde i en lænestol, fortæller overlæge og lungekirurg Henrik Jessen Hansen fra Afdeling for Hjerte- og Lungekirurgi på Rigshospitalet. 

Lungerne kan ikke komme af med luften

Heldigvis kan Henrik og hans kollegaer hjælpe en del af KOL-patienterne mellem 45 og 75 år med en operation, som de laver 25-40 af hvert år. Planen er at skrue op for antallet og foretage 75 operationer om året fremover, for Rigshospitalet er lige nu det eneste sted i Danmark, hvor operationen udføres. 

Problemet for mennesker med KOL opstår på grund af deres emfysem, forklarer overlæge i lungemedicin Michael Perch: 

- Emfysem betyder, at det væv i lungerne, der bevæger sig, når vi trækker vejret ind og ånder ud, mister sin elasticitet. Når det sker, kan man ikke tømme lungerne for luft, og man får meget svært ved at trække vejret. Når patienterne hviler sig og ligger ned, mærker de ikke så meget til det, men den mindste anstrengelse kan give åndenød, fordi de ikke kan få nok ilt.

Fjerner 10-20 procent af lungerne

Under operationen fjerner kirurgerne det dårligste lungevæv.

- Vi laver tre små indgange til lungen imellem ribbenene. Det er nok til, at vi kan fjerne de mest ødelagte områder, der som regel er 10-20 procent af den samlede lungemasse. Efter operationen vil de fleste patienter få bedre en bedre livskvalitet, siger Henrik Jessen Hansen og understreger, at der ikke er tale om nogen mirakelkur.

- Den gode effekt af operationen vil vare to til fem år. Herefter skal patienterne måske have en tilsvarende operation på den anden lunge, eller man skal se, om der er andre behandlingsmuligheder. 

Halvdelen af dem, der bliver opereret, vil have rigtig god effekt og glæde af operationen, mens en fjerdedel har lidt effekt, og den sidste fjerdedel vil ikke have nogen effekt, siger Henrik Jessen Hansen og tilføjer:  

- Det er godt at høre patienternes fortællinger om, hvordan de har fået det bedre efter operationen. For eksempel fortalte en kvinde, at hun nu både kunne gå om juletræet og synge – samtidig. 

  • Lungevolumenreducerende kirurgi:
  • Flere tusinde danskere med svær KOL (Kronisk Obstruktiv Lungesygdom) kan have gavn af operationen, hvor kirurgerne fjerner det mest ødelagte lungevæv
  • Udredningen foregår hos lungemedicinere på det nærmeste hospital. Herfra henvises til Rigshospitalet, hvis lægerne vurderer, at patienten kan være kandidat til operation
  • Operationen foretages på personer i alderen 45-75 år, som har svær KOL, og hvor skaderne i lungevævet sidder, så det er muligt at fjerne  
  • Patienterne må ikke have andre sygdomme som kræft eller hjertesygdom, hvis de skal opereres
  • I alt lever omkring 400.000 mennesker i Danmark med KOL
  • Læs mere på afdelingens hjemmeside her 


Redaktør