Her passer sygeplejerskerne patienter med COVID-19

På Rigshospitalets afsnit 8652 ligger patienter med COVID-19 i isolation. Sygeplejersker fra mange forskellige afdelinger arbejder sammen om at passe dem


Når Sabrina Holm Andersen ikke passer patienter med COVID-19, arbejder hun på Rigshospitalets Daghospital for børn og unge. 


Da det kort før jul blev tydeligt, at flere borgere med COVID-19 var så syge, at de havde behov for ilt og pleje, gik det hurtigt med at få åbnet isolationsafsnit 8652 på Rigshospitalet. 

Mens der blev redt senge og fyldt iltmasker og medicin på hylderne, var det nødvendigt at skaffe en række sygeplejersker til at passe og pleje patienterne. Sygeplejersker, der til daglig arbejder med hjertepatienter, forskning, børn, karsygdomme eller kræftramte, fik meget hurtigt nye kollegaer og skulle sammen med infektionssygeplejersker passe patienter med COVID-19. 

En af dem var Sabrina Holm Andersen, der normalt arbejder på Rigshospitalets Daghospital for børn og unge. Efter grundige overvejelser meldte hun sig frivilligt. 


I den ene ende af afsnittet er der kohorteisolation. Det betyder, at patienter med samme sygdom kan ligge i samme område. Derfor er der kun adgang med værnemidler, når skærmbrættet passeres. 

Godt samarbejde om akut patient

- Jeg tænkte over, om jeg havde kompetencerne. Min frygt var jo at komme til at stå i en situation, hvor jeg ikke vidste, hvad jeg skulle gøre. Som sygeplejerske har vi vores specialer, og nogle patienter, der er indlagt med COVID-19, har også kræft, demens eller hjerteproblemer. Men det viste sig, at netop fordi vi sygeplejersker kommer så mange steder fra, er der altid en, der kan hjælpe med det, man ikke selv kan, fortæller Sabrina Holm Andersen.

Hun har blandt andet oplevet at stå med en coronapatient i en akut situation.

- Vi havde en patient, der pludselig blev meget kritisk dårlig. Men fordi vi var fem sygeplejersker med baggrund fra ambulatorier, operationsstuer og opvågning, kunne vi noget forskelligt og fik hurtigt situationen under kontrol. Da vi bagefter talte episoden igennem, fandt vi ud af, at vi havde samarbejdet ufatteligt godt og gjort lige det, vi skulle i situationen, siger Sabrina Holm Andersen. 


I medicinrummet håndteres de mange forskellige slags medicin til patienterne. Ud over de præparater, der kan gives for at dæmpe COVID-19-symptomer, har afdelingen medicin for de forskellige sygdomme, patienterne også kan have, for eksempel hjertekarsygdomme, kræft og demens.

Erfaring med vejrtrækningsproblemer

En anden sygeplejerske, der også meldte sig til at arbejde på isolationsafsnittet, er Line Skov Jensen, der tidligere har arbejdet på et sengeafsnit med hjertepatienter, men før jul arbejdede som projektsygeplejerske i en forskningsenhed. 

- Jeg havde da bekymringen, om jeg nu kunne finde ud af det. Men jeg tænkte tilbage på de andre udfordringer, jeg har oplevet i mit arbejdsliv, og jeg har altid følt, at jeg har gjort, hvad jeg kunne, og sammen med kollegaer hjulpet patienterne bedst muligt. Jeg er nok bare typen, der springer ud i ting, der er ukendte. Jeg har også arbejdet i Grønland i tre måneder. Så jeg følte, at det ville være en god måde at lære noget nyt på og for eksempel få erfaring med at passe patienter med vejrtrækningsproblemer, inden jeg starter i mit nye job på et sengeafsnit, siger hun.
 
Line kommer fra en stilling som projektsygeplejerske i en forskningsenhed. Her står hun foran en af isolationsstuerne på afsnit 8652. 

Et anderledes billede

Line Skov Jensen er ikke blevet skræmt af arbejdet.

- Det har slet ikke været, som jeg har set i medierne, hvor sygeplejersker har grædt af udmattelse. Selvfølgelig har det været hårdt at skulle forholde sig til nye kollegaer hver dag, men vi har lært hinanden at kende. Folk er søde og rare, og jeg er helt sikkert blevet bedre til at arbejde sammen med mennesker, jeg ikke kender. Det med at have for lidt tid til patienterne og en masse overarbejde er mere noget, jeg har oplevet på andre afdelinger, fortæller Line Skov Jensen og tilføjer: 

- Patienterne her er trætte, for mange har haft et langt forløb og er påvirkede af det. Men de er også søde og glade og har mod på at træne, så de kan komme hjem hurtigst muligt, når de er i bedring.


En sygeplejerske passer en isoleret patient med COVID-19. 

Super sammenhold

Hun og Sabrina Holm Andersen har haft brug for deres erfaring med basis-sygepleje på afsnittet. De tager blodprøver, skifter sengetøj, giver medicin og hjælper patienterne i bad eller vasker dem. De støtter patienterne i at komme op at sidde i en stol eller gå, og de giver mad og drikke.

Men sygeplejerskerne løfter også mange andre opgaver. 

De taler med patienterne om bekymringer, ensomhed, savn og angst, som nogle kan opleve, når de er indlagt i isolation med COVID-19. De arrangerer, at patienterne får en god overgang til for eksempel hjemmepleje, genoptræning eller plejehjem, når de er raske nok til at tage afsked med 8652. Og de samarbejder med læger og fysioterapeuter om at give patienterne behandling med ilt og træne deres vejrtrækning med forskellige redskaber.


Når Sabrina har taget værnemidler på og er gået ind i isolationszonen, må hun ikke gå tilbage på gangen, da hun kan føre smitte med. For at undgå at tage værnemidler af og på konstant, samarbejder sygeplejerskerne på de to sider af skillelinjen. 

- Jeg føler mig super privilegeret over at arbejde med så mange specialer. Det er ikke noget, man ellers får lov at opleve. Vi kan spørge og spørge og spørge og få en masse ny viden, som man kan tage med tilbage til sin afdeling, siger Sabrina Holm Andersen.

- Og så er der et super sammenhold blandt sygeplejerskerne. Ikke alle har meldt sig selv til at være her, men vi ved, at det skal gøres, og at vi skal give patienterne den allerbedste sygepleje. På de hårde dage, hvor man er træt og næsten ikke kan overskue mere efter en vagt og savner sit normale job og sin afdeling, så klapper vi hinanden på skuldrene og siger ’godt arbejde’. Det gør, at jeg stadig møder på arbejde med et smil på læben. Vi passer på hinanden.   

Patientstuerne har sluser, så personalet ikke risikerer at bringe virus med ud fra stuerne. Mellem de to døre tager sygeplejersker, fysioterapeuter og læger deres værnemidler af og på. 
Redaktør