Søvncenter får Region Hovedstadens Verdensmålspris

Vinderen af Region Hovedstadens Verdensmålspris 2020 er Dansk Center for Søvnsygdomme på Rigshospitalet. Se video fra overrækkelse af prisen.

​Flere stærke initiativer kæmpede til det sidste om Region Hovedstadens Verdensmålspris 2020, der udover æren belønner det bedste initiativ med en præmie på 25.000 kr.

Dette års vinder er Dansk Center for Søvnsygdomme med initiativet ”(Tele)medicin mod klimaforandringer”. Overlæge Poul Jørgen Jennum, afdelingssygeplejerske Camilla Dysted og afdelingsleder Anita Bak Johansen fik onsdag den 6. januar overrakt prisen ved en surprise-overrækkelse. På grund af nye Coronarestriktioner foregik overrækkelsen lidt utraditionelt på P-pladsen ved Rigshospitalet i Glostrup, som i dagens anledning var indhyllet i sne.

Se med i videoen, hvor prisen bliver overrakt til søvncenteret. Regionsrådsmedlem og formand for miljø- og klimaudvalget Kim Rockhill ønsker tillykke via en digital forbindelse.

Telemedicin til gavn for patienter, medarbejdere og klimaet

På Dansk Center for Søvnsygdomme behandler man blandt andet patienter for søvnapnø – en lidelse, hvor de øvre luftveje falder helt eller delvis sammen under søvn. Ved at bruge telemedicinske løsninger til de patienter, som kun har beskeden brug for behandling, frigives der mere tid til patienter med mere komplicerede forløb. 

Patienter med søvnapnø behandles med en såkaldt CPAP-maskine. Via et indbygget modem, sender CPAP-maskinen data om patientens behandling ind til klinikken fra vedkommendes bopæl. På den måde kan behandlingen følges tæt uden at patienten behøver at møde op i klinikken.

Ud over at patienterne sparer en masse tid på transport til og fra centeret, og der bliver mere behandlingstid til komplicerede forløb, giver brugen af telemedicin også klima-, miljø- og afledte sundhedsgevinster.

Vi sparer fem ture rundt om jorden

I centeret behandles søvnapnø patienter fra alle dele af Region Hovedstaden inklusive Bornholm, og den gennemsnitlige patient har over 40 km i transport til centeret. Ved at mange patienter nu ikke behøver at møde op i centeret, spares der rigtig mange kilometers transport. Sammenlagt spares der over 200.000 km – 5 gange rundt om jorden – eller omkring 12.500 liter brændstof om året. 

Den mindre transport mindsker også trængslen på vejene og luftforureningen fra især dieselkøretøjer, som kan medføre sygdom og belaste sundhedsbudgettet. Initiativet understøtter dermed regionens arbejde med at gøre patienttransporten mere grøn og sund. 

Relev
ant for alle regionens hospitaler 

Der benyttes allerede telemedicin i mange forskellige behandlingssituationer, men dette initiativ er det første af sin art og størrelse i Region Hovedstaden, da det omfatter en meget stor patientgruppe. Initiativet er det første, som har italesat koblingen til klima- og miljødagsordenen.

Initiativet vil kunne danne baggrund for andre patient-kategorier med kroniske sygdomme med hyppige hospitalskontakter. Dette kan f.eks. omfatte patienter med epilepsi, diabetes, hjerte- og lungesygdomme etc.

Hvad er Region Hovedstadens Verdensmålspris?

Verdensmålsprisen uddeles af Grøn2030 styregruppen og er blevet til for at synliggøre og anerkende de mange medarbejderdrevne initiativer som trives i regionen, og som bidrager til at skubbe vores organisation i en mere bæredygtig retning i overensstemmelse med regionens handlingsplan for verdensmål.

Prisen er på 25.000 kroner, som skal bruges på et fagligt og socialt arrangement.

Redaktør