Stor bevilling til forskning i det voksende misbrug af anabole steroider

​Med en bevilling på 10 mio. kr. fra Novo Nordisk Fonden skal forskere fra Rigshospitalet afdække de negative sundhedseffekter af misbrug af anabole steroider – og undersøge effekten af bedre forebyggelse og behandling.

Vent...

​Nedsat fertilitet, øget risiko for blodpropper, forstadier til type 2-diabetes og depression. Det er bare nogle af de alvorlige konsekvenser, et misbrug af anabole androgene steroider (AAS) kan medføre. Alligevel har mange danskere ulovligt misbrugt stofferne som en hurtig genvej til at opbygge muskelmasse og øge præstationsevnen – og der er tydelige indikationer på, at brugen er udbredt. Så udbredt, at Caroline Kistorp, der er professor ved Københavns Universitet, overlæge i Medicinsk Endokrinologisk Klinik ved Rigshospitalet og en af de førende forskere på området, kalder det et folkesundhedsproblem. For 10 år siden viste en undersøgelse, at knap 45.000 i Danmark havde prøvet anabole steroider. Men meget tyder på, at tallet er en del større i dag.


 - I vores afdeling oplever vi, at flere og flere bliver henvist med følgevirkninger, og det er mennesker fra stort set alle samfundslag. Desværre ser vi også, at flere og flere kvinder er begyndt. Der er et øget pres på både mænd og kvinder for at have "den perfekte krop". For mange unge handler det ikke nødvendigvis om at blive store og ligne bodybuildere, men om at få en veltrænet krop eller en sixpack, ligesom de ser i programmer som Paradise Hotel. Men det tager jo flere år at træne sig til, og derfor vælger nogle at ty til "den nemme løsning," siger Caroline Kistorp.

Baner vejen for fremtidig behandling

Sammen med kolleger fra Rigshospitalet, Odense Universitetshospital og Bispebjerg Hospital har hun fået 10 mio. kroner fra Novo Nordisk Fonden til The Fitness Doping study (FIDO), der som det første store projekt observerer de langsigtede negative sundhedseffekter af anabole steroider. Til det formål etableres en national biobank, hvor 2.000 brugere af AAS følges over 10-15 år.

Som en del af projektet udføres samtidig det første randomiserede, kontrollerede studie, hvor forskerne undersøger de mulige positive effekter af behandling, der forsøger at kickstarte hormonproduktionen hos mænd, hvis naturlige produktion er gået i stå som følge af misbrug. Målet er bl.a. at bane vejen for en fremtidig behandling af de komplikationer, steroiderne kan medføre.

Fysiske og psykiske komplikationer

Modsat af hvad mange tror, er det langt fra omkostningsfrit at tage anabole steroider, og skadevirkningerne kan vare i flere år efter, misbruget er stoppet. Foruden de mange fysiske bivirkninger kan steroiderne også give psykiske komplikationer som depression og nedsat livskvalitet.

 - Som hormonlæge ser jeg mange mænd i 30-års alderen, som skal til at stifte familie og oplever problemer, fordi de er sterile, også efter de har taget AAS. Når de så prøver at stoppe, oplever en del af dem psykiske bivirkninger, som gør det svært at holde op. Det er jo rigtig synd for dem, for de tænkte ikke over det, da de var unge, siger Caroline Kistorp.

Forskning har vist, at omkring 30-35% af alle mænd genoptager deres misbrug og ender med at udvikle en kronisk afhængighed pga. de symptomer, de oplever, når de forsøger at stoppe. Et væsentligt formål med forskningen er derfor at kortlægge og udbrede kendskabet til de alvorlige konsekvenser, hvilket forhåbentlig kan afholde andre fra at prøve stofferne, der ifølge Caroline Kistorp er alt for let tilgængelige.

- Det er bare to klik på nettet, og så kan du få leveret en pakke til din dør. Så der er ikke noget, der bremser dem – med mindre vi kan få dem overbevist om, hvor skadelige stofferne er, siger hun.

Om anabole androgene steroider (AAS)

Anabole androgene steroider, forkortet AAS, er kunstigt fremstillede stoffer, som ligner testosteron. De indtages i form af piller, indsprøjtninger, cremer eller plastre og har en vævs- og muskelopbyggende effekt.


Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor