Mundbindsstudie er verdens næstmest omtalte

Kun et andet studie er mere debatteret på internettet end det danske mundbindsstudie i den tid, firmaet Altmetric har analyseret data om internet-opmærksomhed, viser ny top 100-liste.
Vent...


Foto: Telefonerne stod ikke stille, og Rigshospitalets kommunikationsafdeling var forvandlet til et glødende news room, da mundbindsstudiet blev offentliggjort den 18. november. Professor Henning Bundgaard bliver her interviewet til TV Avisen.


Det er utroligt sjældent, at en videnskabelig artikel rammer så mange mennesker så nært på samme tid, som det danske mundbindsstudie gjorde i november 2020. Studiet var så omdiskuteret på internettet, at artiklen er den næstmest omtalte siden - i hvert fald - 2013.  Det viser en analyse fra firmaet Altmetric, som analyserer debataktiviteten på internettet og hvert år offentliggør en top 100-liste over de videnskabelige artikler, politiske udspil og lovdokumenter, som får mest internet-opmærksomhed – på tværs af alle discipliner og emner. 

Firmaet har kun lavet listen siden 2013, og årets topscorere har scoret flere point end nogensinde. Listen toppes af en Nature-artikel om coronavirussens oprindelse, og mange af de mest omtalte artikler på listen handler naturligt nok om coronavirus. 

Bidragede til den sparsomme evidens

Det danske mundbindsstudie blev ledet af professor Henning Bundgaard fra Rigshospitalet og professor Kasper Iversen fra Herlev og Gentofte Hospital.  Da studiet udkom i november 2020, havde mange af verdens lande påbud eller anbefalinger om, at befolkningen skulle bære mundbind i det offentlige rum, selvom de videnskabelige data for effekten var sparsomme. 

De danske forskere bidragede til evidensen på området med et lodtrækningsforsøg, hvor de sammenlignede andelen af smittede i en gruppe af danskere, som bar mundbind i det offentlige rum, med en gruppe som ikke bar mundbind. I et sent forår med lavt smittetryk i Danmark viste resultaterne, at der tilsyneladende kun var en minimal eller slet ingen yderligere beskyttelse mod at blive inficeret med coronavirus for de personer, som bar mundbind, når de forlod eget hjem.

Altmetric’s top 100-liste er baseret på data fra en række online-kilder: Artikler i nyhedsmedier, blogindlæg, lovdokumenter, video-klip, Twitter-aktivitet, Facebook-aktivitet, Reddit-debattråde og referencer i andre videnskabelige artikler. Mundbundsstudiet opnåede en samlet score på 32.931, mens vinderen i 2019 opnåede en score på 13.557. Nummer et på listen opnåede en score på 34.775.
Læs den videnskabelige artikel her

Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor