Danske forskere finder akilleshæl hos multiresistente bakterier

​Forskere fra Rigshospitalet og Københavns Universitet har fundet en metode til meget hurtigere at kunne udpege, hvilken kombination af antibiotika der er den rette til at behandle komplicerede infektioner hos de enkelte patienter.
Vent...


Foto: "Det giver mulighed for at benytte hele vores nuværende arsenal af antibiotika på en ny måde, som kan hjælpe patienterne nu og her," siger professor Niels Frimodt-Møller fra Rigshospitalet.


Multiresistente bakterier er et stort globalt problem. Antallet af nye resistente bakterier øges konstant, og der er ingen nye typer antibiotika på vej til patienterne i overskuelig fremtid. Derfor kræver det, at man udnytter eksisterende antibiotika effektivt, målrettet og uden af øge forbruget.

Tidligere studier har vist, at en kombination af forskellige slags antibiotika kan være effektiv på nogle multiresistente bakterier. Men hidtil har problemet været, at det kan tage flere dage at finde den rigtige kombination, hvilket kan have alvorlige konsekvenser for patienter med komplicerede forløb.

Nu er det lykkedes forskere fra Rigshospitalet og Københavns Universitet at finde kombinationen i løbet af få timer og derved hurtigt at kunne hjælpe patienter med svære infektioner, fortæller forskningsleder og overlæge på Rigshospitalet, Niels Frimodt-Møller.

- Resultatet baner vejen for at kunne vejlede om behandling af alvorlige infektioner allerede samme dag, som vi har fundet bakterien som årsag til for eksempel blodforgiftning; nu om dage tager det som regel flere dage at finde en relevant behandling, specielt hvis den er resistent over for de fleste antibiotika, og hurtig behandling af eksempelvis blodforgiftning er afgørende for at redde patientens liv, siger Niels Frimodt-Møller.

Studiet, som netop er publiceret i det anerkendte britiske tidsskrift Journal of Antimicrobial Chemotherapy, er et samarbejde mellem universiteter og hospitaler i København, Stockholm, Rotterdam, Madrid og Firenze, samt det svenske firma Symcel. Projektet er finansieret igennem EU's Horizon 2020-program.

Ny teknologi finder kombinationer hurtigt

Ved at benytte en helt ny teknologi til at screene kliniske multiresistente bakteriestammer har forskerne fundet flere kombinationer af antibiotika, som har givet en signifikant mere effektiv behandling af bakterierne. Det fortæller adjunkt Kasper Nørskov Kragh fra Københavns Universitet, der sammen med Niels Frimodt-Møller har stået i spidsen for studiet.

- En bakterie, som er resistent over for antibiotika A eller antibiotika B, når disse bliver brugt alene, kan i visse tilfælde være meget modtagelig, når A og B bruges samtidig. Det kan være på grund af, at bakteriens forsvar mod det ene antibiotikum kan åbne en smutvej for det andet eller omvendt, fortæller Kasper Nørskov Kragh.

Normalt kan det være både svært og langsommeligt at finde synergistiske behandlingskombinationer, da de er meget specifikke i deres virkning på bakterier. For eksempel kan en kombinationsbehandling være effektiv på én bakterie, og ikke virke på den næste. Også dette har forskerne løst i deres studie.

- Ved brug at en ny mikrokalorimetriteknik, som kan registrere varmeudvikling fra meget små mængder levende bakterier, kunne vi screene et stort antal kombinationer af forskellige typer antibiotika og inden for få timer finde kandidater til den specifike bakteriestamme fra den enkelte patient. De kombinationer, som har vist sig at have en synergistisk effekt på de enkelte bakterierstammer, har vi efterfølgende testet i et omfattende museforsøg, siger Kasper Nørskov Kragh.

Forskerne har også været i stand til at eftervise, at de kombinationer, der virkede med screeningsteknikken, faktisk også havde en meget bedre effekt i dyremodellen.

Personlig medicin

Da studiet benytter velkendte og godkendte lægemidler på en ny og effektiv måde, håber forskerne, at fundet kan komme patienterne til gode inden for en forholdsvis kort tidshorisont.

- Det kan være et nyt og effektivt værktøj for de diagnostiske afdelinger til at planlægge den optimale behandling af den enkelte patient, siger Kasper Nørskov Kragh.

Resultaterne åbner muligheden for at benytte teknikken i diagnostikken af svære multiresistente infektioner, fortæller overlæge Niels Frimodt-Møller.

- Med screeningsmetoden kan lægerne i løbet af relativt kort tid – timer – få et fingerpeg om, hvilke kombinationer af antibiotika som kan hjælpe den enkelte patient. Det giver mulighed for at benytte hele vores nuværende arsenal af antibiotika på en ny måde, som kan hjælpe patienterne nu og her, siger Niels Frimodt-Møller.

Læs den videnskabelige artikel om studiet her.

Kontaktinformationer: 

Professor Niels Frimodt-Møller, niels.frimodt-moeller@regionh.dk, tlf. 3545 7738

Adjunkt Kasper Nørskov Kragh, kct@sund.ku.dk, tlf. 3533 7431/2284 4151


Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor