Magnetisøren er en robot

​To kraftige magneter hjælper med at fjernstyre en elektrode, der varmer hjerteproblemer væk


Magneter er ikke forbeholdt alternative behandlere fra en fjern fortid. På Rigshospitalet er en magnetisør dog en robot, der styres af en hjertelæge, og ikke en mystiker.

Visse patienter med elektriske hjerterytmeforstyrrelser kan kureres ved at få varmet bittesmå områder på selve hjertet, og selv om det i sig selv og helt uden magneter kan lyde mystisk, så giver det god mening.

Hjertemuskelcellerne trækker sig sammen ved hjælp af elektriske impulser. Cellerne lader op og aflader, og får på den måde hjertet til at slå.

- Men der kan opstå hjerteforstyrrelser, og strømmen kan så at sige gå forkerte veje rundt i hjertet. Derfor varmer man på hjertet, så der opstår små ar i vævet, som impulserne ikke kan passere, og det stabiliserer hjerterytmen, siger Christian Jøns, der er overlæge i Afdeling for Hjertesygdomme på Rigshospitalet.

Kogt spaghetti

Derfor fører hjertelægen et blødt kateter påført to små magneter og med en elektrode i spidsen ind gennem lysken, og to store magneter placeret i hver sin meterhøje robot på siden af lejet, trækker så elektroden op gennem kroppen.

- Kateteret er lige så blødt som et stykke kogt spaghetti, og ved hjælp af magneterne kan man komme helt tæt på hjertet. Et hjerte, der pumper, bevæger sig ret meget, men fordi kateteret er blødt, kan det følge hjertets rytme, og vi kan give en mere præcis behandling, fortæller Christian Jøns, der styrer elektroden fra en computerskærm flere meter fra patienten.

- Med et stivere kateter, der skal styres udefra med håndkraft, er der risiko for, at man kan komme til at stikke hul i hjertet. Det kan man ikke med den bløde udgave, siger Christian Jøns.

Magnetbehandlingen er også langt mere skånsom for patienterne.

- Risikoen for at varme det forkerte sted og komme til at skade andet inde i patienten er kraftigt formindsket, og med denne behandling kan patienten komme om formiddagen og gå hjem om eftermiddagen, siger Christian Jøns.Redaktør