Gå i køkkenet med omtanke - Mange børn indlagt med skoldninger

​Lige nu oplever Rigshospitalets Afdeling for Plastikkirurgi og Brandsårsbehandling markant mange indlagte børn med skoldninger. Gå gerne i køkkenet med jeres børn, men gør det med omtanke lyder opfordringen.

Vent...

Det er ofte hyggeligt at gå i køkkenet med sine børn, og vinterens kulde indbyder også til en varm kop kakao, te eller en skål suppe. Men de varme væsker kan forårsage uheld og for nogle en tur på hospitalet: 

- Vi oplever lige nu en stigning i antallet af børn, der kommer til skade med varme ting i køkkenet. Det er ofte de mindre børn, som kommer til skade, og i øjeblikket er der en markant stigning af børn, der er blevet skoldet, fortæller Rikke Holmgaard, overlæge på Afdeling for Plastikkirurgi og Brandsårsbehandling, Rigshospitalet.

Årsagen til de mange forbrændinger er usikker, men en blanding af vinterkulde og ”hjemmeskole” kan spille ind:

- Under nedlukningen i foråret havde vi ingen børn indlagt med skoldninger, men lige nu er både børn og voksne flere og mere hjemme end normalt. Samtidig er vejret blevet koldt, og det indbyder selvfølgelig til kagebagning og varm kakao, og det kan måske spille ind på udsvinget, siger Rikke Holmsgaard, der forklarer, at det kan være svært at forudsige:

- Antallet af indlagte brandsårspatienter er uforudsigeligt. Man tænker tit at det er sæsonbetinget som omkring jul/nytår og under grillsæsonen, men det er ikke til at regne med. Nogle år er der ingen, der kommer til skade, andre år er der mange. Men gennem de seneste år har børn under 5 år stået for godt 20% af alle indlæggelserne på Rigshospitalets brandsårsafdeling og her er næsten 90% skoldninger.

Inddrag barnet på barnets præmisser

Rikke Holmgaard påpeger, at forældre endelig skal tage deres børn med i køkkenet, men man skal gøre det med opmærksomhed og omtanke:

- Det er rigtig godt og hyggeligt at lave mad sammen i familien.  Det er blot vigtigt at huske, at børnene skal inddrages på deres egne præmisser. Hvis de ikke kan nå komfuret ved egen hjælp, så skal de fx ikke røre i gryderne fra en skammel. Når børn står på skamler eller sidder på bordet ved siden af gryderne eller elkedlen stiger risikoen for, at de vælter og får en gryden over sig eller noget varmt på sig, forklarer Rikke Holmgaard, og uddyber: 

- En 3-årig kan måske hjælpe med at ælte dej og forme bollerne, mens en 10-årig kan vende pandekagerne ved komfuret under opsyn af voksen. Hvis man på den måde er bevidst om, at de bliver inddraget efter alder, højde og evner, så bliver risikoen for ulykker også mindre, og så kan man sagtens hygge sig i køkkenet, slutter Rikke Holmgaard.

Gode råd til børn i køkkenet

  • Hold altid børn under opsyn, når de i køkkenet
  • Inddrag barnet i relation til barnets alder og evner 
  • Inddrag barnet på barnets præmisser, fx hvis barnet er for lille til at nå gryderne selv, skal de ikke røre i gryden
  • Tag børnene ud af køkkenet eller væk fra køkkenområder, hvis der er risiko for at komme til skade, fx når der er travlt og opsynet med barnet derfor kan svigte

Hvad skal man gøre, hvis man bliver skoldet? 

  • Fjern straks varmekilden, i skoldningstilfældet gælder det om hurtigt at få det våde/varme tøj af barnet
  • Køl derefter det forbrændte område med koldt vand i 20-30 min 
  • Kontakt skadestuen (1813 i Region H)  eller 112 alt efter skadens omfang 
  • Børn tåler ikke store forbrændinger ret godt og vil have brug for indlæggelse ved forbrændte områder, der overstiger størrelsen på 4 til 5 af deres egen håndflader - altså 4-5 % af deres kropsareal.


Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor