Tests er et stærkt våben til at forhindre spredning af coronavirus, men det er afgørende, at de udføres korrekt. Nu har en gruppe læger fra Afdeling for Øre-Næse-Halskirurgi og Audiologi på Rigshospitalet gjort deres for at sikre, at de millioner af coronatests, der dagligt foretages på verdensplan, følger den internationale standardprocedure. De har nemlig i samarbejde med WHO produceret en video, som på udførlig vis illustrerer, hvordan man foretager en korrekt podning fra mund- og næsesvælg.
- Hvis du kun læser om proceduren, er det svært at vide, hvordan du skal udføre den i praksis – hvor mange sekunder skal podepinden for eksempel være derinde, og skal den drejes rundt? Der er videoen god, fordi den tydeligt viser hele processen, fortæller læge Tobias Todsen, der både har skrevet manuskript, instrueret, filmet og redigeret videoen.
Sætter præg på den internationale standard
Initiativet til samarbejdet kom fra Tobias Todsen og hans kolleger på afdelingen, der sidste forår lavede en video om podning til Rigshospitalet. Efterfølgende blev de opfordret til at forhøre sig hos WHO, om organisationen kunne være interesseret i noget lignende – og det kunne den. Processen har dog været noget langhåret, fortæller Tobias Todsen:
- Når vi laver en video, der beskriver den officielle internationale standard, er det jo vigtigt, at proceduren er udført korrekt ned til mindste detalje, så der har været rigtig mange rettelser sendt frem og tilbage gennem 10 måneder. Det har været en omstændelig proces, hvor mange af WHO's specialistgrupper har været involveret med diverse holdninger.
Tobias Todsen er dog også er stolt over, at verdenssundhedsorganisationen har ofret de mange ressourcer på samarbejdet, og at de nu har blåstemplet hans og kollegernes video.
- Jeg er superstolt over, at vi har været med til at definere den internationale standard for en procedure, som udføres millioner af gange hver dag, og at vi har lavet undervisningsmateriale, som også kan bruges i Zimbabwe, siger han.
Efter planen skal videoen integreres i WHO's vejledninger og i e-læringsmiljøet OpenWHO, som pt. er under opbygning. Ind til videre kan den ses på Youtube.