- Skønt at kunne give medicin i BonBon-Land

​Medarbejdere er glade for at kunne hjælpe patienterne til en lettere tilværelse, men det kan også være svært at give slip.

Tillid og tilvænning nødvendigt

På Dansk Center for Søvnsygdomme har afdelingssygeplejerske Camilla Dysted siden 2020 været med til at sende hundredvis af patienter hjem med en såkaldt CPAP-maskine, der udover at hjælpe patienten med en bedre søvn, kan aflæses telemedicinsk. Der kan behandlingen kontrolleres, mens patienten er i eget hjem.

- Før kom de herind og fik aflæst deres data, og det fungerer rigtigt fint, siger Camilla Dysted.

Hvordan er det at give slip på patienterne på den måde?

- Vi lavede en glidende overgang med flere og flere patienter, hvor vi så småt øvede os og trænede patienterne i at bruge det rigtigt. Det kræver tillid og god kontakt, og som fagperson skal man lige vænne sig til det. Vi er jo opdraget med selv at skulle have fingrene i patienterne, siger Camilla Dysted.

Har du været utryg ved at sætte det her i gang?

- Vi har haft mange overvejelser af forskellig art, men ikke været utrygge De patienter, der var gode til selv at komme ind og få aflæst data, er også gode til at klare ting hjemmefra. Mens de, der var svære at få herind også er svære hjemmefra. Og vi må konstatere, at nogen bare ikke egner sig til det, siger Camilla Dysted, der sagtens kan forestille sig hjemmebehandling blive mere udbredt.

Smertebehandling i BonBon-Land

I Videnscenter for Børnesmerter har sygeplejerske Susanne Molin og overlæge Søren Walther-Larsen siden 2012 hjulpet godt 10 børn og unge årligt med komplicerede og langvarige forløb med smertebehandling i eget hjem. Det sker i form af en transportabel medicinpumpe, der distribuerer lægemidlet fra en kassette.

- Det betyder, at de eksempelvis kan komme hjem på weekend og få en lille pause fra hospitalet. Og det at komme hjem kan nærmest være smertestillende i sig selv og er en klar forbedring af livskvaliteten, siger Søren Walther-Larsen.

Susanne Molin er glad for at kunne tilbyde patienterne muligheden.

- Vi kender de unge og deres forældre, og det er nemt at lære at bruge udstyret. Når de kommer hjem trives de bedre, får rørt sig mere, spiser bedre. Jeg har sågar fået en opringning om pumpen kunne tåle vandrutsjebanen i BonBon-Land, og det kan den, så det var dejligt at sige ja til, siger Susanne Molin.

De har ikke oplevet sundhedsmæssige problemer som følge af hjemmebehandling.

- Jeg har aldrig været bekymret. Vi sender dem ikke hjem uden at være sikre på, at de kan håndtere udstyret, og vi har ikke oplevet problemer i forbindelse med hjemmebehandling, siger Søren Walther-Larsen.

De er også åbne for mere behandling i hjemmet

- Bare det at komme på hospitalet kan være angstprovokerende for især børn. Så vi har snakket om muligheden for i sjældne tilfælde at kunne tage ud og tage blodprøver og vaccinere, siger Susanne Molin.


Redaktør