Skleroseforsker modtager hæderspris

​Professor Jette Lautrup Frederiksen har dedikeret en stor del af sin forskning til at afprøve nye behandlinger for mennesker med synsnervebetændelse.

Vent...

Tågesyn og smerter, når øjet bevæges, er typiske symptomer ved synsnervebetændelse. Halvdelen af de mennesker, der rammes af synsnervebetændelse udvikler også sklerose. 

Professor Jette Lautrup Frederiksen fra Dansk Mulitpel Sklerosecenter på Rigshospitalet modtager Bagger-Sørensen Prisen for sin forskning i synsnervebetændelse. 

Prisen begrundes blandt andet med at Jette Lautrup Frederiksen igennem sin 35 års karriere som læge og forsker har opbygget Klinik for Synsnervebetændelse og Sklerose, som i dag er centralt placeret i international udforskning af, hvorledes sklerose opstår, og hvorvidt sygdommen kan behandles mere effektivt eller forebygges.  Hendes forskning har konsekvent været fokuseret på synsnervebetændelse og sklerose.

Der findes fortsat ingen behandling, der forbedrer synsfunktionen, så afprøvning af en række nye behandlinger med lægemidler og kostomlægninger har været og er i fokus for Jette Lautrup Frederiksens som læge og forskningsleder.  

Jette Lautrup Frederiksen leder et igangværende behandlingsforsøg, hvor forskerne undersøger, hvorvidt patienter med synsnervebetændelse kan have gavn af at følge en glutenfri diæt. Desuden undersøges i et tværfagligt samarbejde mulige sammenhænge mellem sammensætningen af tarmbakterier, immunsystemet samt barrieren mellem blodet og hjernen.  Andre mere langsigtede projekter går ud på at afprøve nye behandlinger med stamceller ved synsnervebetændelse. 

På Klinik for Synsnervebetændelse, der er en del af Dansk Multiple Sklerosecenter, er der opbygget en omfattende biobank med biologiske materialer fra patienterne. 

Fakta om Bagger-Sørensen Prisen

Bagger-Sørensen Prisen er på 1 million kr. Halvdelen er en personlig hæderspris og den anden halvdel er til videre forskning. Bagger-Sørensen-Prisen uddeles hvert år til en fremragende forsker, der har ydet en elitær forskningsindsats på internationalt niveau. Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor