Influenzavaccination kan næsten halvere dødsfald efter blodprop i hjertet

Når patienter med blodprop i hjertet får en influenzavaccination hurtigt, bliver deres risiko for at dø næsten halveret. En vild effekt for få penge, siger forskere bag det nye studie


Overlæge ved Afdeling for Hjertesygdomme på Rigshospitalet Thomas Engstrøm.


Når en patient indlægges med blodprop i hjertet, kan en del af behandlingen i fremtiden blive en influenzavaccination. Et nyt studie på tværs af otte lande, herunder Danmark, viser, at patienter, der får en influenzavaccination inden for tre dage, når de har haft en blodprop i hjertet, har markant mindre risiko for at dø inden for det næste år sammenlignet med patienter, der ikke har fået vaccinen. Nærmere bestemt var risikoen for død 41 procent mindre hos patienter, der fik en influenzavaccine på hospitalet.

Billig og enkel behandling

Den danske hjertelæge, der har taget initiativ til og ledet studiet, professor Ole Frøbert fra Örebro University Hospital i Sverige, mener derfor, det er oplagt at gøre influenzavaccinen til en del af behandlingen.

- Det er en ret vild effekt, at vi kan undgå dødsfald ved at give en influenzavaccine, som koster 35-50 kroner. I forhold til de behandlinger, vi ellers udfører, er dette en både billig og enkelt behandling med stor effekt, og vores anbefaling er derfor, at det bliver rutine at give vaccinen til patienterne, når de er indlagt, siger Ole Frøbert.

Han tilføjer, at influenzavaccination i forvejen anbefales til hjerte-kar-patienter, men for at opnå en øjeblikkelig effekt anbefaler forskergruppen at give vaccinen allerede, inden patienten udskrives fra hospitalet.

Flere hypoteser om virkningen

I forsøget døde 61 af de patienter, der havde fået placebo, inden for et år mod 37 af dem, der havde fået vaccinen. Effekten af influenzavaccine på personer med kroniske sygdomme er velkendt, men præcis hvad der får vaccinen til at virke på patienter med hjerte-kar-sygdom er endnu ikke fastslået, siger Rigshospitalets forsker i gruppen, overlæge og professor ved Københavns Universitet Thomas Engstrøm.

- En af hypoteserne er, at hvis man for eksempel har haft blodprop i hjertet, har man større risiko for at dø af influenza, ligesom alder er en velkendt risikofaktor for dødeligheden ved influenza. Men der kan også være en effekt af den måde, immunforsvaret reagerer på vaccinen på. Når kroppen responderer på vaccinen og aktiverer immunforsvaret, kan det måske også hjælpe på den betændelsesreaktion, der opstår i hjertet efter en blodprop, siger han.

Mellem 5.000 og 10.000 danskere rammes årligt af en blodprop i hjertet.

  • Studiet med 2.571 patienter er det hidtil største af sin art og foretaget ved 30 hospitaler i Danmark, Sverige, Norge, Letland, Skotland, Tjekkiet, Bangladesh og Australien. Fra Danmark deltog fem hospitaler, herunder Rigshospitalet. 
  • Resultaterne er blevet præsenteret ved årets kongres i European Society of Cardiology (ESC) og publiceret i det videnskabelige tidsskrift Circulation. Studiet har modtaget støtte fra Sanofi Pasteur og er støttet af Hjerteforeningen.

Yderligere information:

Overlæge, professor, Ole Frøbert, Örebro University Hospital, Sverige,
ole.frobert@regionorebrolan.se +46 730 895 413

Overlæge, professor, Thomas Engstrøm, Rigshospitalet,
thomas.engstroem@regionh.dk 3545 8444, 4129 4020

Pressekonsulent Louise A. Poulsen, Rigshospitalet,
louise.andresen.poulsen@regionh.dk 2977 8813


Redaktør