Gode råd til forældre, når teenagere skal vaccineres eller har nåleskræk

​Hvis du har en teenager, som er nervøs for at blive vaccineret eller har nåleskræk, kan du med fordel læse videre. Der er nemlig flere måder, hvorpå du kan støtte dit barn, når han eller hun skal vaccineres. 

Vent...
Overlæge ved Videnscenter for Børnesmerter Søren Walther-Larsen anbefaler først og fremmest forældre at tale med barnet/den unge om vaccinationen dagen før. Her kan forældrene fortælle, hvad der kommer til at ske i vaccinationscentret:

"I ankommer til centret, og når det bliver din tur, sidder du på en stol, blotter den ene skulder, får renses huden med en lille spritserviet, får prikket, får sat plaster på, skal vente ca. 15 min inden I så kan gå hjem.

Og I kan snakke om, hvem barnet/den unge gerne vil have med. Husk, at børn under 15 år skal følges med en forælder eller værge til vaccination.

Under samtalen er det også en god idé at spørge ind til, om din teenager er bange for nåle og eller smerter i forbindelse med vaccination eller har andre bekymringer. Hvis smerter er en bekymring, kan I bruge lokalbedøvende creme inden vaccinationen. Det kan købes på apoteket og skal sidde på mindst en time. 

Videnscenter for Børnesmerter anbefaler: 

  1. Lad barnet/den unge vælge, om de vil stå, sidde, ligge eller holdes i hånden, når de skal vaccineres. 

  2. Giv jer tid til at besvare de spørgsmål, barnet/den unge måtte have.

  3. Er dit barn nervøs og anspændt? Prøv at lave simple afslapningsøvelser, hvor man f.eks. lægger hånden på maven og tager en dyb indånding og puster ud. Gør det ti gange. 

  4. Fjern fokus fra situationen ved at bede barnet/den unge om at tage telefonen op af lommen og f.eks. spille et spil eller høre noget musik. I kan også tale om, hvad I skal lave efter vaccinationen. 

Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor