Europas førende forsker i hjertesvigt vinder Rigshospitalets KFJ-pris

​Rigshospitalets internationale KFJ-pris går til professor John McMurray fra University of Glasgow. Den skotske forskningssværvægter har i mere end et årti samarbejdet med hjerteforskere i Danmark.

Vent...


Foto: Corona-restriktioner betød, at vinderen af Rigshospitalets Internationale KFJ-pris, professor John McMurray fra University of Glasgow i Skotland, kun kunne være med til prisoverrækkelsen online. Professor Lars Køber (t.v.) fra Afdeling for Hjertesygdomme modtog prisen på den skotske professors vegne.


Rigshospitalets internationale KFJ-pris går for første gang til en forsker fra de britiske øer og Skotland. Vinderen er professor John McMurray, som nok er Europas førende forsker i hjertesvigt. Han har i en længere årrække haft et godt forskningssamarbejde med forskere fra Rigshospitalet. 

En af professor John McMurrays samarbejdspartnere er professor Lars Køber fra Afdeling for Hjertesygdomme på Rigshospitalet. Han har indstillet John McMurray til KFJ-prisen og fremhæver, at professoren fra Glasgow er en af forskningsfeltets sværvægtere med næsten 1.000 peer-reviewed artikler bag sig og et H-indeks på 200.

- Et H-indeks på 200 kommer ikke af sig selv, og han er den mest citerede forsker inden for hjertesvigt. Hans navn er næsten synonymt med at lede disse års største og mest banebrydende studier vedrørende behandling af kronisk hjertesvigt. Han har stået for at teste to af de mest succesfulde behandlinger, som er markant livsforlængende for svært syge patienter med hjertesvigt, siger Lars Køber.

Han fremhæver, at John McMurray har bidraget betydeligt til, at forståelsen af epidemiologien og patofysiologien bag hjertesvigt er blevet markant bedre. 

I hænderne på professor John McMurray kommer KFJ-prisen i fornemt selskab. Han har således en lang liste af priser og hædersbeviser bag sig. Senest i 2020, hvor han bl.a. modtog en guldmedalje fra det europæiske selskab for kardiologi, ESC, hvilket er den fineste kardiologiske hæderspris for europæiske forskere. John McMurray er også tidligere modtager af OBE - Officer of the Most Excellent Order of the British Empire, som også var en anerkendelse af hans store bidrag til forskningen.   

Stærkt dansk-skotsk samarbejde

I mere end 10 år har kardiologer på Rigshospitalet samarbejdet med John McMurray’s forskningsgruppe i Glasgow. Samarbejdet har været meget produktivt med op imod 150 fælles publikationer, og der er et tæt samarbejde med udveksling af research-fellows, til gavn for begge forskningsinstitutioner.

Samarbejdet kredser om både epidemiologiske studier og kliniske forsøg. Ifølge Lars Køber er det nu planen at udvide samarbejdet. 

Det er bl.a. tanken, at forskerne vil forsøge at flette de danske og skotske patientdatabaser, så de kan sammenligne data fra de to lande. De har også planer om at gennemføre et skotsk-dansk hjertesvigtsforsøg, hvor de skal teste strategier til revaskulering (PCI eller CABG) af patienter med iskæmisk hjertesygdom. 

Data giver gennembrud

KFJ-prisen skulle være uddelt i 2020, men på grund af coronapandemien har Rigshospitalet måtte vente med at præsentere vinderen. Restriktionerne betyder, at John McMurray ikke kan være til stede i København, men må holde sin vinderforelæsning online. 


Foto: Professor John McMurray vil samarbejde med danske forskere om bedre brug af data i kliniske forsøg.


John McMurray ser frem til at bruge prisen som løftestang til et endnu stærkere dansk-skotsk samarbejde. 

- Jeg er naturligvis meget beæret og glad for at modtage denne pris. Den reflekterer, at vi er mange forskere i Skotland og Danmark, som arbejder hårdt og passioneret for at forbedre behandlingen og livskvaliteten for patienter med hjertesvigt. Sygdommen er et stigende sundhedsproblem globalt, siger John McMurray. 

Ifølge John McMurray har styrken i samarbejdet med danske forskere været, at det har været muligt at anvende store datasæt til at designe og gennemføre store studier af nye behandlinger mod hjertesvigt. 

- Danmark har vist vejen til, hvordan man kan gennemføre store, men mere simple og billigere kliniske forsøg, der er baseret på data, som rutinemæssigt bliver samlet ind i det danske sundhedsvæsen. I Skotland har vi infrastrukturen til at gøre det samme. Med data fra to lande har vi potentialet til at udføre større og bedre studier, siger John McMurray.

Han fremhæver, at det også fremadrettet vil være en målsætning at træne nye læger og forskere som en naturlig del af forskningssamarbejdet. 


Om KFJ-prisen:

Rigshospitalets Internationale KFJ-pris er opkaldt efter ægteparret Kirsten og Freddy Johansen, hvis fond donerer de 1,5 millioner danske kroner, der uddeles årligt. 

Prisen gives årligt til en international forsker på højt niveau. Forskeren må ikke være ansat på Rigshospitalet, men skal have et eksisterende samarbejde med ét eller flere af hospitalets internationale forskningsmiljøer. 

I en globaliseret verden er det Rigshospitalets målsætning at samarbejde med de bedste hospitaler og forskere i verden. Formålet med prisen er derfor at styrke forskningsmiljøet på Rigshospitalet ved at knytte bånd til internationale forskere og internationale forskningsmiljøer. 

Første uddeling var i 2011. 

Alle Rigshospitalets seniorforskere kan indstille en kandidat til prisen. En bedømmelseskomité vurderer de indstillede kandidater.


Tidligere modtagere af den Internationale KFJ-Pris:

2019: Kári Stefánsson, professor ved det medicinske fakultet, University of Iceland, adm. direktør og grundlægger af deCODE genetics.

2018: Jorma Toppari, professor i fysiologi ved Turkus Universitet, Finland.

2017: Tom Eirik Mollnes, seniorforsker ved Nordland Sykehus i Bodø, professor i immunologi ved universiteterne i Oslo og Tromsø og professor ved CEMIR ved universitetet i Trondheim.

2016: John E. Dick, professor og seniorforsker ved Princess Margaret Cancer Centre på the University Health Network i Toronto.

2015: John C. Burnett, professor og kardiolog ved Mayo Clinic i Rochester, Minnesota, USA.

2014: Mary Relling, farmaceut fra Pharmaceutical Department, St. Jude Children’s Research Hospital, Memphis, Tennessee, USA.

2013: Søren Bentzen, professor i epidemiologi og stråleterapi ved University of Maryland, Baltimore, USA.

2012: Tomas Olsson, professor i neurologi på Center for Molecular Medicine og Neurologisk Afdeling ved Karolinska Sjukhuset i Stockholm.

2011: Bruce R. Rosen, professor i radiologi ved Harvard Medical School og direktør for Athinoula A. Martinos Center for Biomedical Imaging, Massachusetts General Hospital i Boston.


Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor