Ny forskning: Markant mindre livmoderhalskræft blandt HPV-vaccinerede unge kvinder

​Stor dansk undersøgelse viser, at forekomsten af livmoderhalskræft er reduceret med op til 86 pct. blandt kvinder, der fik HPV-vaccinen, før de fyldte 20 år. Forskerne bag tror på, at det kan lykkes stort set at udrydde livmoderhalskræft i Danmark.
Vent...
Den første HPV-vaccine blev godkendt i 2006, og en række undersøgelser har allerede vist, at vaccinen mindsker risikoen for alvorlige forstadier til livmoderhalskræft.

Livmoderhalskræft tager lang tid om at udvikle sig, og derfor har vi måttet vente på at se HPV-vaccinens effekt på selve kræftsygdommen. De resultater er her nu:
 Danske forskere kan som nogle af de første i verden vise, at risikoen for livmoderhalskræft er markant mindre for kvinder, der er blevet HPV-vaccineret, før de fyldte 20 år. 

- Og det er stort, siger Susanne Krüger Kjær, der er overlæge i Gynækologisk Afdeling på Rigshospitalet og professor ved Københavns Universitet samt forskningsleder ved Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning.

- HPV-vaccinens effekt er klart dokumenteret i kliniske studier, hvor alt er meget vel-kontrolleret. I den nye undersøgelse kan vi se, at kvinder i den generelle befolkning, der har fået vaccinen, har en markant lavere risiko for livmoderhalskræft sammenlignet med kvinder, der ikke har fået vaccinen. Det er et fantastisk godt resultat, og vi tror på, at kombinationen af HPV-vaccination og screeningsprogrammet for livmoderhalskræft rent faktisk kan føre til, at vi stort set kan udrydde livmoderhalskræft i Danmark, siger Susanne Krüger Kjær.

Stort studie blandt næsten 900.000 kvinder 

Den nye undersøgelse omfatter næsten 900.000 kvinder i Danmark, som var 17-30 år i 2006-2019. Af disse var næsten 40 pct. HPV-vaccineret, før de fyldte 17 år.

Resultaterne viser, at sammenlignet med uvaccinerede kvinder, så havde de kvinder, der blev vaccineret før 17 års-alderen, 86 pct. lavere risiko for livmoderhalskræft. Kvinder, der blev vaccineret som 17-19-årige, havde 68 pct. mindre risiko for livmoderhalskræft.

- Når det gælder de kvinder, der var i 20’erne, da de blev vaccineret, er billedet mindre tydeligt. Det betyder dog ikke, at vaccinen ikke virker for ældre kvinder, siger Susanne Krüger Kjær.

- De ældste kvinder i undersøgelsen er ikke blevet vaccineret som en del af børnevaccinationsprogrammet, og en del af dem kan have valgt at få vaccinen, fordi de havde en særlig risiko for at få livmoderhalskræft, f.eks. fordi de allerede havde fået konstateret forstadier til livmoderhalskræft. Resultatet understreger, at pigerne helst skal vaccineres i en tidlig alder, og at noget af det bedste, man kan gøre for sin datter, er at tage imod tilbuddet om HPV-vaccination i børnevaccinationsprogrammet, siger Susanne Krüger Kjær.

Ny vaccine beskytter endnu mere

I Danmark får pigerne tilbud om HPV-vaccination, når de fylder 12 år, og HPV-vaccination har været en del af børnevaccinationsprogrammet siden 2009. I løbet af årene er der brugt forskellige vacciner i vaccinationsprogrammet, og de kvinder, der medvirker i den nye undersøgelse, er vaccineret med en vaccine, der beskytter mod færre typer af HPV end den såkaldt nivalente vaccine, der blev indført i vaccinationsprogrammet i 2017.

-De ‘gamle’ vacciner beskyttede først og fremmest mod HPV16 and HPV18, som også er årsag til omkring 70 pct. af alle tilfælde af livmoderhalskræft. Den nivalente vaccine beskytter mod i alt ni typer af HPV, så håbet er, at vi kan komme op på at forebygge næsten 90 pct. af alle tilfælde af livmoderhalskræft ved vaccination, siger Susanne Krüger Kjær.

Den nye undersøgelse er offentliggjort i det meget ansete videnskabelige tidsskrift Journal of the National Cancer Institute.

Fakta om HPV og livmoderhalskræft

  • Ca. 370 kvinder i Danmark får hvert år konstateret livmoderhalskræft.

  • Livmoderhalskræft skyldes en kronisk infektion med HPV-virus.

  • HPV overføres seksuelt og er meget smitsom, og de fleste smittes med HPV en eller flere gange i løbet af deres liv.

  • HPV-infektioner forsvinder oftest af sig selv igen, men i sjældne tilfælde bliver infektionen kronisk og kan medføre celleforandringer i livmoderhalsen. I nogle tilfælde udvikler celleforandringerne sig til livmoderhalskræft. 

HPV-vaccination i Danmark

  • Det danske børnevaccinationsprogram tilbyder gratis HPV-vaccination af både piger og drenge, når de fylder 12 år. 

  • Pigerne er blevet tilbudt HPV-vaccination siden 2009. Drengene kom med i vaccinationsprogrammet i 2019.

  • HPV er årsag til række kræftformer ud over livmoderhalskræft, nemlig kræft i skeden og kvinders ydre kønsorganer. Hos mænd kan HPV forårsage peniscancer, og HPV kan desuden hos begge køn være årsag til analkræft og mund-svælgkræft  For yderligere information eller interview med professor Susanne Krüger Kjær, kontakt:

Presse- og kommunikationsrådgiver Linda Svenstrup Munk
tlf.22966898


Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor