Selvkørende robot gør kål på coronavirus og resistente bakterier

​Rigshospitalet har fået en ny angriber i kampen mod hospitalsinfektioner, nemlig en robot, der bestråler med UV-C lys. Robotten er en af 200, som EU-kommissionen donerer til hospitaler i Europa.

​Robotten kender selv ruten. På omkring 1½ time kan den nå rundt i et lukket og mennesketomt ambulatorium på Rigshospitalet, hvor børn med cystisk fibrose behandles i løbet af dagen. 

Dens våben er ultraviolet lys af typen UV-C, som den bestråler overflader og udstyr med. 

- UV-lys kan desinficere kontaktflader og derved være med til at forebygge smitte. Kontaktfladerne berøres tit og af mange, så der er mange krinkelkroge på udstyr, hvor lyset vil kunne komme ind og desinficere, forklarer hygiejnesygeplejerske Lisbeth Kyndi, Rigshospitalet. 

Donation fra EU-kommissionen

Robotten er en donation fra EU-kommissionen, som har doneret 200 robotter til hospitaler i EU i forbindelse med COVID-19 pandemien. Rigshospitalet er det første danske hospital, der har modtaget en. UV-lyset dræber såvel virus - også coronavirus - som bakterier. Heriblandt også antibiotikaresistente bakterier, som patienterne meget nødigt skulle i kontakt med. 

Robotten skal i første omgang afprøves på børneambulatoriet for cystisk fibrose og på neonatalafdelingen.

- Patienterne her er virkelig udsatte for at få infektioner – både, hvis de bliver smittet med coronavirus, og hvis de bliver smittet med bakterier. De er meget sårbare. Vi vil samle erfaringer herfra, før vi vurderer, om robotten med fordel også kan bruges til at desinficere andre områder, der har infektionshygiejniske udfordringer, siger Lisbeth Kyndi.

UVD-robotten, kan ikke erstatte almindelig rengøring. Den helt store fordel er, at den kan desinficere et større område, som den er kodet til, på meget kort tid og uden, at der skal personale ind i rummet og flytte den. Der må ikke være personer i lokalet, når den er i brug. Men til gengæld er rummet sikkert at gå ind i, så snart robotten har gjort sit arbejde.

- UV-lys kan ikke erstatte rengøring. UV-lys er godt og virker et stykke hen ad vejen, men det skal ret tæt på, for at det er effektivt. Og det kræver, at der er gjort rent først. Det er et godt supplement til rengøringsafdelingens øvrige desinfektionsmetoder, som er klor og rumdesinfektion, så vi nu har tre midler til desinfektion af lokaler og udstyr. Til sammen er det en god og bred palette af desinfektionsmuligheder, siger Lisbeth Kyndi.

Tre metoder til desinfektion af lokaler og udstyr


  • Rengøring med klor. 
  • Rumdesinfektion. En maskine sprøjter en tåge af pereddikesyre og brintoverilte, som kan komme ind flere steder end rengøring med klor. Rummet skal være aflukket i noget tid bagefter. Hele processen tager op til 6 timer.
  • UV-stråler. Næsten lige så effektivt som rumdesinfektion, og så går det hurtigere. Det tager 20-25 minutter for et rum, og lokalet kan tages i brug med det samme bagefter.
Redaktør