Ny podcastserie fra Riget lukker op for det, der er svært at tale om

​​Podcastserien "Svært at tale om på Riget" sætter fokus på psykologisk tryghed på arbejdspladsen ved at tage hul på tabuer.

Vent...

"Det var noget af det allermest grænseoverskridende, jeg nogensinde har foretaget mig."

Sådan beskriver en afdelingslæge på Rigshospitalet det at gå til sin leder og fortælle om sine oplevelser med en chikanerende kollega. Hendes historie kan du høre i første episode af en ny podcastserie om arbejdsmiljø og psykologisk tryghed, som Rigshospitalets Forbedringsafdeling står bag.

I "Svært at tale om på Riget" drøfter en række ledere på Rigshospitalet, hvorfor det er så svært for mange af os at tale om, når for eksempel en kollega overskrider vores grænser, når vi "kommer til" at vise følelser på jobbet, eller vi begår fejl og føler os fagligt usikre. De diskuterer også, hvilke konsekvenser tavsheden kan have, og hvordan man som leder og arbejdsplads kan gøre det lettere at tale om det svære.

- Psykologisk tryghed på arbejdspladsen handler især om at skabe en kultur, hvor man kan tale om de svære ting, og det er en enormt vigtig faktor i forhold til samarbejdet, den faglige læring og udvikling og ikke mindst patientsikkerheden, siger chef for arbejdsmiljø og ledelsesudvikling Morten Westerbjerg Andersen.

Vi skal turde tale om fejl

Han peger på, at det særligt for hospitalsansatte kan være svært at tale om fejl og faglig usikkerhed, fordi der nemt opstår en nulfejlskultur.

- Som patienter og pårørende vil vi ikke høre, at der kan blive begået fejl på et hospital, og det skaber nogle rigtig hårde betingelser for det kliniske personale, som gør det svært at tale om fejl uden også at føle skyld og skam. Men forskningen viser faktisk, at der hvor man kan tale om fejl, er der også en højere grad af patientsikkerhed, siger Morten Westerbjerg Andersen.

Han håber, at podcasten kan være et godt udgangspunkt for refleksion og debat i afdelingerne.

- I podcasten bruger vi konkrete eksempler og cases som afsæt for samtalerne og til at illustrere nogle af de dilemmaer, der kan være i at opbygge den psykologiske tryghed. Det gør de svære emner mere håndgribelige og lettere at tale ud fra i afdelingerne, siger han.

Serien henvender sig primært til ledere og medarbejderrepræsentanter, men vil ifølge Morten Westerbjerg Andersen også være relevant for andre.

- Ledere har et særligt ansvar for at opbygge psykologisk tryghed, men de kan ikke gøre noget uden følgeskab. Så jeg tror, at både ledere, medarbejderrepræsentanter og menige medarbejdere vil have gavn af at lytte med, siger han.

Du kan lytte til alle episoder af "Svært at tale om på Riget". Dette gælder både nuværende og fremtidige, samt muligheden for at abonnere.

Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor