Karkirurger skal bestå simulationstest inden operation

Både læger og sygeplejersker i Karkirurgisk Klinik på Rigshospitalet øver sig på en simulator i at sætte stents og balloner ind, så de er så forberedte som muligt til patienterne


Statistikker og forskning taler deres tydelige sprog om fordelene ved at lade kommende karkirurger øve sig på simulatorer, inden de indsætter stents og foretager ballonudvidelser på patienter. 

Det fortæller ledende overlæge i Karkirurgisk Klinik på Rigshospitalet Henrik Sillesen, som insisterer på, at afdelingen skal være så forberedt som muligt, inden patienterne lægger sig på lejet.

- Hvis du spørger folk, om de helst vil opereres af en læge, der har trænet på en simulator først, eller en, der ikke har, så kender jeg godt svaret, siger han. 

Det er nu blevet et krav til speciallægeuddannelsen i karkirurgi, at lægerne består fire teoretiske moduler og tre simulationstests. Dem står ph.d.-studerende ved Karkirurgisk Klinik på Rigshospitalet Jonathan Lawaetz Rasmussen for at udføre.

- Vi holder øje med, at lægerne vælger de rigtige stents og balloner, at de sætter dem rigtigt, at de ikke glemmer guidewiren, at de giver ballonen det rigtige tryk, at de giver tilpas mængde kontrastvæske og at patienten ikke får for meget røntgenstråling. Samtidig skal lægerne selvfølgelig opdage, hvis der er flere forsnævringer på røntgenbilledet. Der er objektive kriterier, og der optages også en video, der bliver sendt til erfarne karkirurger, som skal vurdere kvaliteten af det arbejde, der er udført, forklarer Jonathan Lawaetz Rasmussen, hvis ph.d. handler om læringsteknikker ved simulationsbaseret karkirurgi.  

- Jeg synes, det er logisk, at man skal bestå et simulationsforløb, inden man kommer til at operere mennesker. Det giver langt bedre mening, at ens færdigheder afgør, hvornår man er klar, frem for et bestemt antal års studier, tilføjer han.

Studier fra Gent i Belgien, hvor simulatoren er udviklet, viser, at de karkirurger, der har gennemgået simulationstræning, har langt færre supervisor takeover, når de står på operationsstuen med en erfaren karkirurg ved deres side. E-læringskurser og sidemandsoplæring kunne ikke måle sig med resultaterne fra simulationstræning.

Sygeplejersker lærer at udføre karkirurgi

Som noget helt særligt har Karkirurgisk Klinik på Rigshospitalet inddraget sygeplejerskerne i træningen af de kirurgiske færdigheder, så alle sygeplejersker selv har gennemgået teori og simulationstests og prøvet at lave ballonudvidelser og indsætte stents i simulatoren. Det fortæller ledende oversygeplejerske Margit Roed. 

- Selv om sygeplejerskerne ikke selv skal udføre indgrebet, giver simulationstræningen en helt anden forståelse af, hvad kirurgen står med. Når sygeplejerskerne hele tiden er med på, hvad der skal ske, kan de stå klar med de guidewires og katetre, kirurgen skal bruge som det næste. Det giver et bedre flow, bedre forståelse mellem faggrupperne, færre fejl og gør, at man hele tiden er på forkant. Sygeplejerskerne har næsten stået i kø for at komme på kurset, og karkirurgerne er meget begejstrede. Det har simpelthen givet et meget bedre teamsamarbejde, siger Margit Roed. 


Redaktør