Tidligt fødte teenagere knækker kurven for luftvejsinfektioner

​Ny forskning fra Rigshospitalet viser, at tidligt fødte børn ikke er mere udsatte for luftvejsinfektioner end deres jævnaldrende, når først børnene rammer teenagealderen. 

Vent...Tidligt fødte børn blive oftere indlagt med luftvejsinfektioner og har større forbrug af antibiotika end deres jævnaldrende. Men selvom tidlig fødsel er forbundet med en række helbredsmæssige følger, herunder øget hyppighed af luftvejsinfektioner i barndommen, kan bekymrede forældre nu ånde lettet op. Når de tidligt fødte børn bliver teenagere, ser de nemlig ud til at være mindre generet af luftvejssymptomer. Forbruget af antibiotika falder, og de unge får færre luftvejsinfektioner end deres jævnaldrende, der ikke kom til verden længe før termin.  

– Vores studie tyder på, at denne overhyppighed af luftvejsinfektioner hos tidligt fødte svinder ind med alderen og teenagere der var tidligt født, blev ikke hyppigere indlagt for luftvejsinfektioner end deres jævnaldrende, som var født til tiden. Derimod så de faktisk ud til at have et lavere forbrug af antibiotika mod luftvejsinfektioner, siger læge Anne Louise de Barros Garioud, Neonatalklinikken, Rigshospitalet.

En million børn tegner kurven, men giver ikke forklaringen

Det opsigtsvækkende fund er godt nyt og resultatet af et omfattende registerstudie, der har fulgt over 1 million børn fra 2 til 17-årsalderen i en periode fra 1997-2010. I de enorme datamængder kunne forskerne se en klar tendens til overhyppighed af både indlæggelser og receptindløsninger for antibiotika i barndommen hos især de ekstremt tidligt fødte, men denne tendens ser altså ud til at svinde ind med alderen.

– Det er et vigtigt fund i en tid, hvor flere og flere tidligt fødte overlever, og der ligger et vigtigt budskab til forældre, som naturligt vil være bekymrede for et tidligt født barn, der ofte er sygt, siger Anne Louise de Barros Garioud og hendes kollega og medforfatter til studiet, læge Frederikke Høeg Skoven, tilføjer:  

- Da der er tale om et registerstudie, er det svært at forklare årsagen til, at tidligt fødte teenagere faktisk ser ud til at tage mindre antibiotika end andre teenagere, men en del af forklaringen skal måske findes i en anderledes social adfærd blandt unge, som har været født for tidligt. Det er ligeledes vigtigt at understrege, at fundene ikke spår noget om, hvordan tendensen udvikler sig senere i livet, men vi har i et tidligere studie påvist, at disse tidligt fødte børn også kan have tendens til at vokse fra deres øgede risiko for astmatiske symptomer som voksne.

Studiet er offentliggjort i det videnskabelige Tidsskrift PlosOne: The increased susceptibility to airway infections after preterm birth does not persist into adolescence 
Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor