Sådan hjælper du børn godt gennem covid-19 test/podning

​Videnscenter for Børnesmerter på Rigshospitalet giver gode råd og redskaber til, hvordan man kan hjælpe et barn eller en ung gennem en podning/test for Covid-19 – uden tvang.

Vent...

Mange børn og unge bliver i disse dage testet for coronavirus. Og det er ikke alle børn, der synes det er lige sjovt. Men nu er der god hjælp at hente. Videnscenter for Børnesmerter har på to nye plakater samlet en række gode råd til både forældre og sundhedsfaglige, om hvordan de kan hjælpe barnet bedst muligt gennem proceduren, så de ikke får traumer for livet, ikke bliver fastholdt og får den støtte og hjælp de har brug for fra forældre og sundhedsfaglige eller andre, der poder børnene. 

Plakaterne indeholder gode råd om både, hvordan man kan distrahere barnet, hvordan og hvor barnet skal sidde under podningen, samt hvad man med fordel kan sige og undgå at sige for at støtte barnet bedst muligt.

Forældre er og bliver nemlig den bedste medicin! Det siger børnesmertesygeplejerske Gitte Aagaard fra Videnscenter for Børnesmerter, som har været med til at udarbejde materialet: 

- Det vi siger og gør som voksne i en situation som en podning for covid-19 påvirker barnets måde at håndtere oplevelsen og smerterne på. Meget mere end vi tror.  Derfor er det ekstremt vigtigt, at vi gør og siger det rigtige, når et barn skal have taget en blodprøve, vaccineres eller som nu podes for Covid-19, fortæller Gitte Aagaard.

- At blive podet i halsen er for de fleste voksne en nogenlunde harmløs procedure, og vi ved, at hvis vi tager os sammen og udholder smerten og ubehaget nogle få sekunder, er det hurtigt overstået. Men for et barn, der enten ikke helt forstår, hvad proceduren egentlig går ud på, eller er bange for, at det skal gøre ondt, kan det være meget skræmmende at få at vide, at ’Du skal ikke være bange’ eller ’Det kommer ikke til at gøre særligt ondt’. Den måde at tale på får i stedet barnet til netop at fokusere på det negative, der skal ske og det kan gøre ondt værre og få barnet til at frygte proceduren endnu mere.

Gitte Aagaard og kollegerne i Videnscenter for Børnesmerter anbefaler i stedet, at man sætter fokus på opmuntring og ros samt information og distraktion. Fx ved at sige ’ forestil dig, at du er Supermand, og det er en styrkeprøve’ eller ”det tager mindre tid end at synge en fødselsdagssang.”. At få barnet til at tænke på og fokusere på noget helt andet og mere rart under selve podningen, kan også hjælpe. I materialet finder man derfor også gode råd til hvilke typer af distraktion, børn og unge evt. kan have glæde af under selve podningen – alt efter hvilken alder, barnet har.

Målet med tiltaget er, at ingen børn oplever at blive holdt ufrivilligt fast. En ambition, som har stået i centrum for videnscentrets indsats de sidste mange år:

- Vi ved, at vi kan gøre rigtig meget for at mindske børns angst eller smerte i forbindelse med procedurer hos lægen eller på hospitalet. Værktøjet og evidensen er der, og mange bruger det allerede, men for at støtte op om dette og sikre, at endnu flere kender til disse råd og værktøjer, har vi nu samlet dem på plakater, så alle kan få glæde af dem i den nuværende situation, hvor mange børn og unge dagligt podes for Covid-19, fortæller Gitte Aagaard, der har stået i spidsen for udarbejdelsen af materialet sammen med Kommunikationsafdelingen på Rigshospitalet.

Materialet kan ses og downloades på Videnscentrets hjemmeside.

Videnscenter for Børnesmerter opfordrer til, at materialet hænges op alle steder i Danmark, hvor børn og unge bliver podet. Materialet findes også i en engelsksproget udgave.

Plakaterne er bl.a. allerede blevet brugt i testcentret i Københavns lufthavn, hvor Videnscenter for Børnesmerter sammen med kolleger fra bl.a. BørneUngeAfdelingen og Anæstesien på Rigshospitalets Juliane Marie Center var med til at hjælpe poderne og familierne godt i gang med at pode børn ud fra den tilgang, der er beskrevet på plakaterne og målet om at undgå fastholdelse.

Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor