Rigshospitalets karkirurger har succes med ultralyd i stedet for røntgen

Personale og patienter sparer tid og slipper for røntgenstråler, fordi ballonudvidelse af dialysefistler laves med ultralyd i ambulatoriet

Overlæge ​Brian Lindegaard Pedersen.

Tidligere var ballonudvidelse af dialysefistler et daglangt projekt, der blandt andet involverede indlæggelse af patienten og en omkostningstung bookning af røntgen-rum. 

 - Det siger sig selv, at det er bedst for personalet, hvis man kan undgå at udsætte dem for den røntgenstråling. Vi får flere og flere dialysepatienter, for i dag kommer patienter oppe i 80’erne også i dialyse, og det resulterer i flere udvidelser af dialyse-fistler for vores personale. Samtidig vil vi også gerne undgå at udsætte patienterne for strålingen, og især for dialysepatienter er kontrastvæsken dårlig, fordi den kan fjerne den sidste rest nyrefunktion, de har tilbage, siger Henrik Sillesen, der er ledende overlæge på Karkirurgisk Klinik på Rigshospitalet. 

Patienterne kan komme hurtigere hjem

Afdelingen anlægger mellem 200 og 250 dialysefistler hvert år. Det foregår ved at forbinde pulsåren med tilbageløbsvenen så blodet bedre kan løbe ud i dialyseapparatet og tilbage i kroppen. Der kan opstå forsnævringer som gør det nødvendigt at udvide fistlen med ballonbehandling. En procedure, som Karkirurgisk Klinik foretager 100-150 gange om året og har flyttet fra røntgenrummet til ambulatoriet, hvor de i stedet bruger ultralyd.

På den måde undgår man, at patienterne skal indlægges i en seng og transporteres fra sengeafsnittet til røntgenrummet og retur med portør – og først kan udskrives sidst på dagen. I stedet møder patienterne i ambulatoriet, kommer ind til behandling og sidder efter en time igen i venteværelset, hvor de observeres i cirka en time, inden de går hjem.

- Patienterne er i dialyse tre gange om ugen i mange timer. De føler, de er rigeligt på hospitalet i forvejen, så de er glade for enhver ændring, der kan forkorte deres op-hold her. Vi kan udvide fistlen på to timer med ultralyd i laboratoriet, alt inklusive, mod tidligere otte timer, fortæller overlæge i Karkirurgisk Klinik Brian Lindegaard Pedersen. 

Flere akutte patienter og færre udgifter

Forud for omlægningen til ultralydsvejledt ballonudvidelse af dialysefistler undersøgte afdelingen grundigt, at proceduren blev udført lige så kompetent og forsvarligt som med røntgen. Og det var tilfældet, fortæller Henrik Sillesen:

- Derfor gik vi over til at foretage proceduren i eget ambulatorium. Det koster en fjerdedel, og så har det den fordel, at vi kan være fleksible og nå at tage de akutte patienter indimellem, fordi vi ikke er afhængige af at booke tid og personale i andre afdelinger og operationsstuer, som også skal betjene andre end os. Jeg kan ikke komme på nogen grunde til ikke at gøre, som vi har gjort. Jeg vil sige, at det er det eneste rigtige.


Redaktør