Klokker kimer for det indre øre

​Svimlende 4.000 kvadratmeter. Så meget plads får det nye center for patienter med høre- og balancetab og andre øre-næse-halssygdomme i Nordfløjen. Rigshospitalet toner frem på den internationale scene i behandlingen af alle de sygdomme, der starter i det indre øre


Mads Klokker er flyttet ind i Nordfløjen sammen med Epley-stolen, der for 10 år siden revolutionerede behandlingen af svimmelhed og balancesygdomme. Nye banebrydende behandlinger venter forude. 


Døvfødte børn hører for første gang lyden af mors og fars stemmer med et Cochlear-implant. Øresten rasler på plads i øregangen, og fjerner svimmelhed og balanceproblemer, efter en tur i Epley-stolen, mens patienter på en anden etage lærer at leve med invaliderende tinnitus. Det er blot nogle af de små mirakler, der sker hver dag i det nyåbnede Center for Hørelse og Balance på Rigshospitalet, som ledende overlæge Mads Klokker har været en af de afgørende kræfter bag.

Forener mennesker, viden og ny teknologi

En bred vifte af behandlinger, ofte med introduktionen af banebrydende teknologi, har ført Rigshospitalet frem på verdenskortet, når det kommer til behandlingen af høre- og balancesygdomme og øre-næse-halskirurgi. Nu står Mads Klokker på tærsklen til at fuldende visionen:

– Vi har nu muligheden for at forene mennesker, viden og ny teknologi i et dansk ’medico-technical valley’, hvor patienter og nye behandlinger kommer i forreste række. Vi skal tænke nyt og på tværs af alle tænkelige faggrupper inden for kirurgi, medicin og audiologi – ligesom talepædagoger, psykologer, ingeniører og eksperter i kunstig intelligens får plads til at udvikle behandlingen af mennesker med høre- og balancetab, siger Mads Klokker, der i mange år har interesseret sig for flyvemedicin og piloters balancesans.

Drøm til virkelighed

For Mads Klokker er det en drøm, der bliver til virkelighed. Ikke en drøm, eller en idé, der er kommet over én nat, men en tegning til noget større, der langsomt har bygget sig op gennem et langt virke som øre-næse-halslæge. 

–Centret er født som en naturlig konsekvens af de mange erfaringer, mine kolleger og jeg har gjort os. Der har været øjeblikke, hvor jeg har oplevet den voldsomme betydning, det har for patientbehandlingen, når ny teknologi og ny viden kommer i spil på den rigtige måde. Vi kan ganske vist ikke gøre blinde seende, men vi kan give de døve muligheden for at høre igen med cochlear-implantater i det indre øre. Det har skabt mange rørende oplevelser. Som da vi for 10 år siden introducerede Epley-stolen på Rigshospitalet, som de første i Europa. Det var også en banebrydende behandling, som i dag hjælper enormt mange patienter tilbage til et liv uden svimmelhed og balanceproblemer – efter en tur på bare 15 minutter. Det er løsninger som disse, vi gerne vil gribe og udvikle hurtigt for fremtidens patienter, siger Mads Klokker. 

Center for Hørelse og Balance

- Center for Hørelse og Balance er støttet med 40 mio. kr. af William Demant Fonden, hvoraf de 10 mio. kr. øremærket forskning og går til ansættelse af ph.d.-studerende og post.doc.-forskere, mens de resterende 30 mio. kr. er gået til byggeriet af centret som led i fase 2-opførelsen af Nordfløjen på Rigshospitalet.

- Der er afsat yderligere 30 mio. kr. til forskning i centret, der samler behandlingen og forskningen i høre- og balancesygdomme i Region Hovedstaden og bygger på et unikt samarbejde mellem DTU, Københavns Universitet, patientforeninger og Region Hovedstaden. - Udover de nye rammer i Nordfløjen, råder centret også over 2.500 kvadratmeter med audiologisk udredning og høreapparatbehandling på Bispebjerg Hospital.


Redaktør