Hjernegymnastik i respiratoren

​Hver tredje intensivpatient, der kommer ud af respiratoren, vender tilbage til livet med nedsat kognitiv funktion og hukommelse, viser ny dansk forskning. Nu vil Marie Oxenbøll Collet introducere forebyggende øvelser og hjernegymnastik for vågne patienter under indlæggelsen på intensiv afdelingIntensivsygeplejerske Marie Collet vil bruge øvelser og metoder fra ergoterapi og fysioterapi til at hjælpe intensivpatienter til at forebygge hjernen lider overlast under opholdet på intensivafdelingen. 

Havner man på en intensiv afdeling, handler det først og fremmest om at redde livet. Det er prioritet nummer et. Men hvilket liv vender man tilbage til, hvis hjernen har lidt et knæk? Intensiv sygeplejerske Marie Collet har studeret flere end 100 danske patienter, der har været indlagt og overlevet kritisk sygdom på en intensivafdeling. Resultaterne er netop offentliggjort, og billedet, der tegner sig, er ikke opløftende. 

Fokus på livet efter intensiv 

- Det kan være en hård medfart, man får af at blive indlagt på en intensivafdeling og komme i respiratorbehandling over en længere periode. For første gang har vi nu kigget nærmere på, hvordan det rent faktisk går vores patienter kognitivt efter et ophold på intensiv. Mange får desværre problemer med at opretholde livet, som de kender det, og kan ikke gøre de ting, de har været vant til. Op mod halvdelen oplever, at hjernen lider overlast, og hver tredje patient får kognitive udfordringer svarende til begyndende Alzheimers sygdom, siger Marie Collet. 

Derfor har Marie Collet og hendes kolleger i Intens Terapiklinik nu tænkt sig at gøre noget ved sagen.

- Vi har at gøre med en gruppe af patienter, der er så svært syge, at de ikke selv kan holde sig i gang på intensivafdelingen, fordi behandlingerne er udmarvende, og al energi går til at holde sig i live. Når patienterne rejser sig igen, har de udsigt til måneder med genoptræning, og for manges vedkommende er det rigtig svært. Vi har brug for at sætte ind med rehabilitering tidligere i forløbet, siger Marie Collet, der nu vil afprøve nye øvelser og metoder allerede under indlæggelsen på intensivafdelingen.

Sudoku på intensivstuen

Rehabilitering på intensivstuen kan nemlig vise sig at være en god løsning, og det er ikke traditionelle metoder fra sygeplejen, der skal til, hvis man skal gøre noget for at komme hjernepåvirkningen under indlæggelsen til livs. 

- Vi vil forsøge at hjælpe vores intensivpatienter med at holde hjernen i gang, selvom de får respiratorbehandling og befinder sig i et intensivt forløb med alt, hvad det indebærer af medicin og fysiske strabadser. Tanken er at introducere øvelser og metoder, vi kender fra ergoterapien og fysioterapien og andre fagområder. Vi vil træne sammen med patienterne, for eksempel med huskeøvelser og opgaver, der hjælper patienterne med at huske hverdagen og deres relationer. Det kan også være helt almindelige fritidsopgaver som sudoko. Det kræver blot, at patienterne er vågne, mens de er indlagt, siger Marie Collet.

Mindre end halvdelen af de indlagte patienter er i koma, mens de er på intensiv, så potentialet med rehabilitering er stort. De patienter, der har været i koma, kan også få gavn af indsatsen, når de vågner.

Patienterne, der blev inkluderet i studiet, var ikke covid-19 patienter, men forskerne formoder, at også covid19-patienter er i risiko for kognitive funktionsnedsættelser i forbindelse med intensiv indlæggelse, som ofte er i endnu længere end de typiske intensivpatienter oplever. Derfor er det også relevant for forskerne at kigge nærmere på covid-19 patienter i forbindelse med de nye tiltag for at holde hjernen intakt, og flere forhåbentlig vil komme tilbage til det liv de kendte før de blev kritisk syge.Redaktør