Fra anspændt til afspændt

​EMG-måleren registrerer elektriske impulser i muskler og bruges til at lære anspændte hovedpinepatienter afspænding og dermed lindring

Fysioterapeut Jeanne René Hirsvang med EMG-måler og elektrode på skulderen

Hovedpine kan give muskelspændinger i skuldre og nakke – der så igen kan give hovedpine.

Den onde cirkel forværrer situationen for en række i forvejen hårdt ramte kroniske hovedpinepatienter, men heldigvis kan en lille måler hjælpe patienter med at nedsætte nogle af de spændinger og dermed bryde cirklen.

EMG-måleren er et såkaldt biofeedback-apparat, der måler elektromyografi – altså spændinger i en muskel – og afslører overfor patienten, hvornår musklerne spændes og slapper af.

- Mange kroniske hovedpinepatienter er så anspændte, at de ikke kan mærke, hvornår musklerne slapper af, men det kan de se ved hjælp af EMG-måleren, fortæller fysioterapeut Jeanne René Hirsvang fra Hovedpinecentret på Rigshospitalet i Glostrup.

Patienten får klistret en elektrode på eksempelvis skulderen, og måleren sættes i neutral. Spændes musklen lyser den gult – slapper man af, rammer den en grøn farve i den anden ende af skalaen.

Pædagogisk værktøj

- Faktisk er den et pædagogisk værktøj. Den behandler ikke, men den er god til at gøre patienten opmærksom på, hvornår musklen er spændt eller afslappet, og hvordan de genlærer at kunne mærke forskel, siger Jeanne René Hirsvang. 

Det er en del af kroppens forsvar, at muskler spænder op for at beskytte det smerteramte sted. Men hos nogle kroniske hovedpinepatienter bliver spændingerne også kroniske, og det kan så føre til endnu flere smerter.

- Mange af vores patienter har svært ved at give slip, og EMG-måleren hjælper dem til at lære sig selv bedre at kende. Afspændingen kan give dem mere energi, få dem til at sove bedre om natten, altså give dem flere ressourcer. Det er særligt vigtigt, når man i forvejen har kronisk hovedpine, siger Jeanne René Hirsvang, der både bruger EMG-måleren hos enkeltpatienter og i grupper.

-  Fysioterapi kan sjældent måles på et apparat, men med dette kan jeg vise patienterne visuelt, hvad der sker, når de laver deres øvelser. De kan simpelthen se reaktionen på apparatet. De kobler viden og følelse, og det er langt bedre end blot at forklare med ord, siger Jeanne René Hirsvang.


Redaktør