SMILET - Det første bemandede kreative værksted for børn og unge på et hospital

​Rigshospitalet og SMILfonden åbner i fællesskab et kreativt værksted for børn og unge på Rigshospitalet med to fuldtidsansatte børnekunstformidlere

Vent...

'SMILET' er navnet på det nye kreative værksted, som skal danne rammen om et fristed for alle børn og unge med tilknytning til Rigshospitalet.  


Billede af indgangen til SMILET i Forhallen på Rigshospitalet

Med to fuldtidsansatte børnekunstformidlere er ambitionen at skabe et kreativt laboratorium for børn og unge, som kan være med til at skabe livsglæde og overskud til bedre at kunne takle hverdagen med sygdom. I unikke kreative omgivelser, der ikke ligner hospitalet og med professionel hjælp og støtte fra to børnekunstformidlere.

I SMILET får børn og unge på tværs af diagnoser, deres søskende og børn af syge forælde et frirum og en pause væk fra sygdom, hvor de kan lade op ved at skabe noget selv, sammen med andre børn og unge og/eller deres familie.  Det fortæller SMILfondens direktør Sisse Fisker, der glæder sig over, at SMILET nu endelig kan åbne efter lang tids forberedelser og pauser pga. coronasituationen;

Jeg glæder mig utrolig meget over, at SMILfondens kreative værksted, SMILET nu er åbnet på Rigshospitalet. Jeg er meget taknemmelig for det samarbejde SMILfonden har med Rigshospitalet, hvor vi med et kreativt værksted skaber et permanent frirum, der kan give pause fra sygdom og nye fællesskaber på de tidspunkter der passer barnet. Jeg tror og håber på, at SMILET får en kæmpe værdi for de indlagte og ambulante børn, samt deres familier.

Et eksperimenterende, kunstnerisk laboratorium

Etableringen af SMILET tager udgangspunkt i den eksisterende viden om, at kreativitet fremmer livsglæde, positiv energi og trivsel hos børn og unge og er med til at understøtte udvikling og evne til at mestre svære ting. Dette har især betydning for børn, unge og familier, som er i behandling over længere tid, eller som har gentagne kontakter med hospitalet.  Derfor er SMILET designet helt særligt til dette formål i både indretning og de aktiviteter, der skal laves.

To børnekunstformidlere

Det kreative værksted er blevet døbt SMILET og vil være bemandet af to kreative ildsjæle og børnekunstformidlere, Tina Borum og Rikke Tonnesen. De glæder sig til at tage imod familierne og facilitere og deltage i de kreative aktiviteter. Skabene bugner allerede af kreativt grej, og det er næsten kun fantasien der kommer til at sætte grænser for de kreative udfoldelser.

- I SMILET skal vi forme, skabe, bygge og eksperimentere sammen med børnene og deres familier. Der vil blive arbejdet med perler, piberensere, ispinde, balloner, gips, glas og lys. Der skal males og tegnes, der skal klippes og klistres, modelleres og skulptureres, og der vil være plads til at lave modeller, prototyper, collage mv. fortæller Tina Borum og Rikke Tonnesen, der glæder sig til at komme i gang med værkstedet og gøre en forskel for børn og unge og deres familier på Rigshospitalet.


 De to børnekunstformidlere Rikke Tonnesen (th) og Tina Borum (tv) foran indgangen til det kreative værksted SMILET.

SMILET er et vigtigt supplement til det eksisterende professionelle arbejde på med at styrke børnenes trivsel under indlæggelsen, rehabilitering og håndtering af livet med sygdom.  Det fortæller formand for Rigshospitalet Kulturudvalg, Mette Friis:

- Vi ved både fra erfaringer fra Rigshospitalet og fra litteraturen, at de positive gevinster ved kreativ udfoldelse er uendelige, ikke mindst for børn og unge i en sårbar og svær situation. Det er derfor en meget stor glæde for os, at vi nu kan tilbyde både børn og unge, der er i behandling samt søskende og børn til syge forældre at få adspredelse og positive oplevelser, sammen med professionelle kulturformidlere i et helt unikt og centralt beliggende kreativt værksted på Rigshospitalet.

- Vi er taknemmelige over SMILfondens initiativ, og at de har gjort dette tiltag muligt. Det er et vigtigt supplement til alt det arbejde, der i forvejen foregår på Rigshospitalet med at styrke børns trivsel under indlæggelsen. Vi kender ikke til hospitalsværksteder af denne kaliber andre steder i verden, og vi håber, at det kan danne skole for fremtidige værksteder på hospitaler rundt om i Danmark og ikke mindst i BørneRiget, når det åbner på Rigshospitalet i 2025, slutter Mette Friis


Åbent fra kl. 10 tirsdag den 17. november

SMILET åbner officielt tirsdag den 17. november, men der vil ikke blive afholdt en officiel åbning på grund af den nuværende situation med COVID-19 restriktioner.

SMILET vil ind til december have åbnet for børn og familier i følgende tidsrum:

 • Mandag-tirsdag kl. 10-17
 • Onsdag-torsdag kl. 12-19

Børn, der ikke kan komme på besøg i SMILET, har mulighed for at få besøg af en helt særlig KREA-vogn, som er udviklet til formålet

Planen er, at SMILET, post-corona- kan holde åbnet både i hverdage og weekender, dagtimer og aftentimer med hjælp fra frivillige.

Corona-information om SMILET

SMILET følger naturligvis alle Sundhedsmyndighedernes og Rigshospitalets retningslinjer i forbindelse med COVID-19. Derfor vil Børnekunstformidlerne Tina og Rikke bære mundbind/visir. Al materiale bliver portionsanrettet, og alle redskaber bliver sprittet og/eller kogt efter brug.

Der vil være min. to meter imellem hver familie, hvilket betyder, at der er plads til ca. 3-4 familier ad gangen under de nuværende omstændigheder. Post Corona vil der være plads til mange flere.

 

Fakta om SMILET

 • SMILET er placeret ved Hovedindgangen på Rigshospitalet i forhallen, til venstre for informationen.
 • Der er gjort meget ud af udsmykningen og indretningen, så der er plads til alle uanset om du kommer i kørestol, seng eller med forskellige apparater og udstyr
 • Krea-værkstedet er for alle børn med en tilknytning til Rigshospitalet – indlagte børn, ambulante børn, søskende og børn til indlagte forældre. Forældre er også meget velkomne sammen med deres børn. Med børn menes der børn og unge op til 18 år.
 • SMILET er etableret af SMILfonden i samråd med og samarbejde med Rigshospitalet.

SMILET er finansieret af SMILfonden med støtte fra en række fonde og private donorer, herunder bl.a.:

  • Realdania - Underværker
  • Mindegaard Invest
  • Heinrich og Laurine Jessens Fond
  • Lemvigh-Müller Fonden
  • Augustinus Fonden
  • CoolUnite Fonden
  • Olga og Esper Boels Fond
  • H. Vangsted Invest 
 • SMILET er indrettet og udformet i samarbejde med arkitektfirmaet Cobe og i​ndretningsdesigner Proudlypresent​

Se en komplet liste over alle donorer på SMILfondens hjemmeside

Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor