Prestigefuld pris til kræftforsker: Spillede nøglerolle for HPV-vaccinen

Professor Susanne Krüger Kjær modtager den kliniske KFJ-pris 2020 for sin enestående forskning i  bl.a. HPV-virus og livmoderhalskræft. Hendes forskning har bl.a. medvirket til, at vi i dag har en vaccine mod HPV.
Vent...

Professor Susanne Krüger Kjær (fotograf: Anton Willemann) 

Professor Susanne Krüger Kjær er internationalt anerkendt for sin forskning inden for HPV-virus og livmoderhalskræft.  

Hun har været med i processen, der førte til udviklingen af HPV-vaccinen helt fra de første grundvidenskabelige opdagelser i laboratoriet til implementering i klinisk praksis, hvor vaccinen bliver givet til piger og unge kvinder og forebygger de fleste tilfælde af livmoderhalskræft.  

For sin store forskningsindsats modtager hun i dag, fredag den 20. november, den kliniske KFJ-pris fra Kirsten og Freddy Johansens Fond. Prisen uddeles af Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet.

Forskning, der redder liv

En af begrundelserne for, at det er Susanne Krüger Kjær, der får prisen, er, som der står i indstillingen: 
- Professor Susanne Krüger Kjær er internationalt anerkendt for sin unikke og innovative forskning inden for cancerepidemiologi. Hun har sat Danmark på verdenskortet inden for ovariecancer, og hun er pionér i arbejdet med sammenhængen mellem HPV-infektion og cancer, specielt livmoderhalskræft, hvor hun er en af de mest citerede forskere i verden. 

- Hun leder en stor og velanset forskergruppe, med flere omfattende igangværende cancerforskningsprogrammer. I Danmark og internationalt har Susanne Krüger Kjærs forskning haft stor konkret betydning for forebyggelse og tidlig diagnostik af gynækologisk cancer, herunder især livmoderhalskræft .

En stor anerkendelse

Susanne Krüger Kjær er professor ved Rigshospitalet og Københavns Universitet og hun er forskningsleder ved Kræftens Bekæmpelses afdeling for Virus, Livsstil og Gener. Hun er stolt over at modtage prisen: 

- Det er en meget stor anerkendelse for mig personligt, for min forskningsgruppe og for vores forskningsfelt. Vi har en stor ambition om, at det, vi finder ud af i vores forskning, skal ud og komme patienterne til gavn så hurtigt som muligt, og derfor er jeg helt særligt glad for, at det er en klinisk pris, siger Susanne Krüger Kjær.

En af verdens mest citerede forskere i livmoderhalskræft

Susanne Krüger Kjær har gennem årene samarbejdet med mange forskellige internationale forskere om at dokumentere sammenhængen mellem HPV og kræft. Undervejs er hun blevet en af verdens mest citerede forskere inden for livmoderhalskræft. Det mangeårige arbejde kulminerede i udviklingen af en HPV-vaccine, som blev introduceret i Danmark i 2008.

-  Det lyder måske som lang tid, at det hr taget 30 år om at gå fra at have meget lidt viden til mulig forebyggelse af flere kræfttyper med en vaccine, men i medicinsk historie er det altså ikke så længe. Vi har haft et unikt internationalt samarbejde om det her, og jeg er meget stolt over at have deltaget i det, som i dag betyder, at færre får kræft og dør af det, siger hun.

Undervejs har Susanne Krüger Kjær også beskæftiget sig med andre kræftformer. Hendes engagement i æggestokkræft har betydet, at hun er blevet Visiting Professor på Johns Hopkins University, ligesom hun har været Visiting Scientist på National Institutes of Health, begge dele i USA. 

Forpligtelse til at hjælpe verdens fattige lande 

For Susanne Krüger Kjær er det vigtigt, at hendes forskning gør en forskel. Ikke kun for patienter i de vestlige verden, men også for patienter i den fattigere del af verden.

-Det er enormt vigtigt at brede forskningsresultaterne ud, så udviklingslandene også får gavn af dem. Vi har en forpligtelse til at løfte folkesundheden mere globalt specielt i verdens fattigste lande, hvor eksempelvis. 80 procent af byrden af livmoderhalskræft findes, fortæller hun.

Susanne Krüger Kjær har derfor også været med til at starte flere studier i Tanzania, som skal hjælpe med at forebygge livmoderhalskræft og HPV-relaterede sygdomme i udviklingslandene.

Verdens største studie af kræft i skamlæberne

Susanne Krüger Kjær forsker i mange forskellige typer af kræft, der skyldes HPV. Lige nu er hun bl.a.  i gang med verdens største studie om kræft i skamlæberne. I studiet har forskerne indsamlet 1.300 vævsprøver fra kvinder med kræft i skamlæberne, som skal undersøges.

- Formålet er at forbedre overlevelsen, men da mange kvinder med kræft i skamlæberne får mange senfølger efter behandlingen, er et andet formål at mindske disse senfølger gennem en mere personlig behandling, siger hun. 

Forskningen sker i samarbejde med hospitaler over hele Danmark, hvor kvinder er blevet opereret for kræft i skamlæberne de sidste mange år.

KFJ-prisen bliver overrakt til Susanne Krüger Kjær den 20. november.

Fakta om KFJ-prisen

Kirsten og Freddy Johansens Lægevidenskabelige pris (KFJ-prisen) en af Danmarks største og mest prestigefyldte priser. Prisen uddeles af det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet. KFJ-prisen bliver overrakt til Susanne Krüger Kjær den 20. november sammen med 1,5 mio. Kr. 

Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor