Rigshospitalet vil åbne ”Kroppens Rige”

​En donation på 4 mio. kroner fra TrygFonden til Rigshospitalet betyder, at hospitalet nu kan udvikle ”Kroppens Rige”, en række installationer, hvor børn og deres familier kan lege sig til en forståelse af krop, sygdom og undersøgelser, mens de er på hospitalet.

Kroppens Rige_billede artikel.jpg

Billede: I kroppens Rige kan børn bl.a. prøve udstyr til en blodprøve.

Når børn og familier besøger BørneRiget, Rigshospitalets nye hospitalsbyggeri til børn, unge og gravide, der åbner i 2025, kan de bl.a. lege med blodprøvetagningsudstyr og se de forskellige trin i behandlingen på en interaktiv skærm. De kan også prøve at scanne et tøjdyr og lege med lydene fra en MR-scanner, inden de selv skal scannes. Det er nogle af ideerne i projektet ”Kroppens Rige”, som BørneRiget har fået støtte fra TrygFonden til at søsætte.

Installationerne og aktiviteterne kan dels fungere som et dialogredskab for børn, forældre og personale, dels være et legeredskab for barnet. Fælles for dem alle er, at de er med til at gøre de forestående behandlinger mindre fremmede og mindske børnenes angst. Elisabeth Ginsberg, projektchef for brugeroplevelsen, Analyse og Strategi, på BørneRiget forklarer:

- Uanset om man er baby, barn, ung eller gravid kan det være svært at skulle på hospitalet. Der sker synlige og usynlige ting med ens krop, der er mærkelige instrumenter, knapper og lyde alle vegne, og ofte taler folk et sprog, man ikke forstår. BørneRigets projekt ”Kroppens Rige” vil byde patienter og familier velkommen i et univers, hvor hospitalets verden er tilpasset dem, og hvor de får pirret deres nysgerrighed til at lære om kroppen og de behandlinger, der foregår på hospitalet. 

- Målet er, at områder, hvor familien færdes og ofte venter, gøres aktive med legende og lærerige aktiviteter og installationer, som kan medvirke til at dæmpe angst, øge tryghed og relevant læring. Indsatsen vil gøre det nemmere for familierne at mestre svære situationer, og hjælpe både børn, unge og voksne til at tale om, hvad der sker på hospitalet, siger hun.

Aktivitetsområderne i Kroppens Rige er delt op i fem fokusområder; velkomst, forberedelse, behandling, udfoldelse og opladning.

Samarbejde med Experimentarium 

Projektet er et samarbejde mellem BørneRiget og Experimentarium. BørneRiget drager hermed nytte af Experimentariums, hele Danmarks science centers, store erfaring i formidling af videnskab for alle aldre. 
Den videre udvikling af installationer og aktiviteter planlægges at starte i efteråret 2021, når BørneRigets overordnede brugeroplevelsesdesign - hvoraf Kroppens Rige er et element - er på plads.

I tillæg til donationen på 4 mio. kr. har TrygFonden tidligere støttet projektet med 750.000 kr., som finansierede en grundig forundersøgelse og udviklingen af idéer til koncept og installationer.

- Der er tale om et visionært projekt, som indtænker leg som inddragelse og aktivering af børn og familier. Der er foretaget et grundigt forarbejde for at skabe de bedst mulige løsninger og ramme målgruppen præcist og med relevans. Samtidig vidner det videnskabelige grundlag om et højt ambitionsniveau i et projekt, der kan blive frontløber på området, der er nyt som akademisk felt, siger Jette Jul Bruun, underdirektør i TrygFonden, og fortsætter:

- I TrygFonden arbejder vi for, at alle får – og har – et trygt møde med sundhedsvæsnet, og at flere med kronisk eller alvorlig sygdom har en hverdag, hvor de er så lidt præget af sygdom som muligt. Samtidig ønsker vi at fremme fysisk aktivitet, og at flere lever et længere liv med bedst mulig livskvalitet. BørneRiget taler således ind i flere af vores fokusområder, og vi er glade for at støtte et så nyskabende og spændende projekt.

Støtten fra TrygFonden sikrer at projektet kommer godt fra start, og BørneRiget vil nu søge midler til at realisere hele "Kroppens Rige" projektet, så installationerne er klar til familierne, når hospitalet åbner i 2025.

Fakta om BørneRiget

  • I 2025 åbner BørneRiget, Rigshospitalets nye hospitalsbyggeri, der i én bygning samler al behandling af alvorligt syge børn, unge og gravide med komplicerede forløb. 
  • Visionen er at skabe verdens bedste børnehospital, hvor omgivelserne skal hjælpe familierne med at få en så almindelig og tryg hverdag som muligt under opholdet på hospitalet – en hverdag med plads til leg, samvær og adspredelse.
  • BørneRiget vil have plads til 900 patienter og deres familier samt 1.200 læger, sygeplejersker, jordemødre og andet personale.
  • Legen bliver en integreret del af både BørneRigets arkitektur og behandling og bygger på den indsigt, at børn ikke holder op med at være børn og lege, ”bare” fordi de er syge og bliver indlagt. 
  • Hospitalet er resultatet af et partnerskab mellem Region Hovedstaden og Ole Kirk’s Fond.
  • Læs mere på BørneRigets hjemmeside
Redaktør